DEBATT

Bildet er fra nærmiljøkonferansen på Ellingsrud i november 2024.
Bildet er fra nærmiljøkonferansen på Ellingsrud i november 2024.

– Oppgraderingen av Ellingsrud torg er langt fra et luftslott. Her er hva som skjer

– Oppussing kan ikke skje over natta. Vi forstår skribentens utålmodighet - vi er også utålmodige! Men det hjelper ikke å rope høyt inn i ørene på noen som allerede jobber. Vi synes det er trist å lese at utviklingen oppleves som et luftslott.

Publisert

Da vi leste Monika Ustads innlegg i VårtOslo, kjente vi et lite stikk i hjertet. For det er oss hun snakker om. Vi frivillige som «bruker tida si på møte etter møte».

I motsetning til skribenten, har vi gledelig brukt tiden vår på å gjøre i stand et prosjektlokale på torget som vi mener har fungert ypperlig til å teste ulike aktiviteter for beboerne. Aldri har det vel vært like mange aktivitetstilbud på Ellingsrud torg som nå?

Videre skriver hun at vi må slutte å «outsource demokratiet» til konsulenter, og bruker Ellingsrud som eksempel på at alt har gått galt. Vi ser oss nødt til å oppklare en del uklarheter.

For det er ingen konsulenter med i prosessen om utvikling av Ellingsrudåsen torg. Det er OBOS Samfunnsarena som har hovedansvar for utviklingen av senteret. De har både økonomi og gjennomføringsevne til å gjøre endringer på senteret. Og de er allerede i gang.

Kan virke som ingenting skjer

Men en oppussing kan ikke skje over natta. Vi forstår skribentens utålmodighet - vi er også utålmodige! Men det hjelper ikke å rope høyt inn i ørene på noen som allerede jobber.

Utad kan det kanskje virke som om ingenting skjer på senteret. I kulissene har det derimot skjedd masse siden OBOS og bydelen begynte å se på hva som kunne gjøres for Ellingsrud for snart ett år siden.

Eierskapet til torget har blant annet blitt overført fra OBOS Eiendom til OBOS Samfunnsarena. OBOS Samfunnsarena er et ikke-kommersielt selskap som har som mål å skape bærekraftige møteplasser for beboerne.

En slik eierskifte-prosess tar tid, og det er mye juridisk som skal ordnes. Det er derfor ikke mulig å starte med nedriving av vegger eller innsetting av toalett i et bygg som ikke har eierpapirene på plass.

Trist å lese

For å unngå at ventetiden skulle bli for lang for oss beboere, har vi derfor fått låne nøklene til et av de tomme lokalene på torget. Vi kunne tatt det i bruk slik det var, siden det uansett snart skulle pusses opp.

Vi valgte derimot å male og legge teppefliser på gulvet for å gjøre det litt lunere der inne. Dette gjorde vi med glede, siden vi skulle få bruke lokalet til akkurat det vi ville. Og det har vi jamen gjort!

Nye frivillige har strømmet til og kommet med forslag til aktiviteter i det store rommet. Det har blitt arrangert både hobbyverksteder, sykvelder, yoga, filmvisning, lesegruppe og mye mer.

Mariholtet sportsstue har hatt pop-up, rett fra skogen til nærsenteret. Vi som har vært med på disse aktivitetene synes derfor det er trist å lese at det for andre oppleves som et luftslott.

Det tar tid

For å ha et grunnlag i prosessen med å utvikle Ellingsrud torg, valgte bydel Alna å gjennomføre en innsiktsanalyse av området

Det er ikke noen vits i å pusse opp et senter hvis man ikke har oversikt over beboernes behov og ønsker. En slik analyse tar tid.

Bydelen presenterte den ferdige rapporten på velforeningens nærmiljøkonferanse i november. Her var alle Ellingsrud-beboere invitert, så de kunne få en oversikt over hvor man var i prosessen.

OBOS Samfunnsarena engasjerte deretter en arkitektgruppe som nå jobber med å utarbeide forslag til ny bruk av lokalene på senteret, med utgangspunkt i nettopp kommunens innsiktsarbeid.

Vi er optimistiske

Hele denne prosessen følges opp av en styringsgruppe som ledes av den ideelle foreningen Pådriv Oslo og består av OBOS Samfunnsarena, bydel Alna, Ferd sosiale entreprenører, Ellingsrud velforening, Ellingsrudskolene, Ellingsrudåsen frivilligsentral og Klimanettverk Ellingsrud/Ombruket. Disse partene skal signere en formell samarbeidsavtale i slutten av januar, og flere aktører vil bli med etter hvert.

Det er med andre ord en del ting som må på plass før man vil se nye fysiske endringer på torget. Men vær så snill, ikke bruk Ellingsrud som et eksempel der alt har gått galt og at det ikke skjer noe her. Det er ikke sant.

Vi er tvert om ganske så optimistiske på Ellingsruds vegne. Det er fint å se at vi er mange som engasjerer oss for Ellingsrud, og vi håper på en god dialog og et utvidet samarbeid i tiden som kommer.

Mobiliseringen fortsetter

De eksterne har en viktig rolle som støttespillere og bidrar med ressurser, men de positive endringene skjer fordi mange i nabolaget har gått sammen for å skape de endringene vi ønsker her. Og denne mobiliseringen fortsetter.

Dette året startet med at foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) fra de tre skolene våre samarbeidet om å arrangere et felles åpent foreldremøte. Den 6. januar, midt i verste snøføyka, møtte over 300 opp og hørte engasjerte innlegg fra skolene, fritidsklubben, idrettslaget, nærpolitiet, barnevernet og frivilligsentralen.

Denne kvelden viste fram et sterkt engasjement, vilje til samarbeid og et tydelig ønske om å skape positive og varige endringer for de som skal vokse opp på Ellingsrud.

Alt dette får vi til fordi mange aktører går sammen – bydelen, OBOS Samfunnsarena, skolene, idrettslaget, Oslo-satsingen til Ferd, lokale organisasjoner og enkeltpersoner – alle med et felles mål om å styrke Ellingsrud.

Powered by Labrador CMS