Botanisk hage er igjen åpen fra og med denne uka. Fra midten av mars har portene vært stengt på grunn av koronapandemien, oppgir UiO.
Botanisk hage er igjen åpen fra og med denne uka. Fra midten av mars har portene vært stengt på grunn av koronapandemien, oppgir UiO.

Botanisk hage er åpen igjen. Tre uker etter løftet om delvis gjenåpning

Mens alle kommunale parker har vært åpne hele korona-våren har Botanisk hage vært stengt frem til nå. Men idag åpnes parken klokken 9 og oslofolk får oppleve den siste delen av vårblomstringen.

Publisert

— Jeg forstår godt at Oslos befolkning savner å kunne besøke Botanisk hage. Det er helt spesielt å møte våren og sommeren i hagen, sa rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo 29. april og lovet gradvis gjenåpning.

Men besøkende på Tøyen fortsatte å møte stengte porter. UiO-rektorens løfte om gradvis gjenåpning ble til dager og uker der ingen vanlige folk fikk oppleve våren i den botaniske hagen med over 5.500 planteslag fra hele verden.

Botanisk hage ikke regnet som park

Først mandag 18 mai klokken 9, nesten tre uker etter Stølens løfte om gradvis gjenåpning, er Botanisk hage åpen for publikum.

Stengingen var vanskelig å forstå for mange all den tid Oslos parker holdt åpent for publikum. Botanisk hage regnes imidlertid ikke som en park, men en del av UiO.

Fjellhagen våren 2017. Nå kan Oslos befolkning oppleve siste rest av våren i Botanisk hage.
Fjellhagen våren 2017. Nå kan Oslos befolkning oppleve siste rest av våren i Botanisk hage.

— Bakgrunnen er at regjeringen etter råd fra helsemyndighetene stengte alle universiteter og høyskoler, sa kommunikasjonsleder Karenina Kriszat ved Naturhistorisk museum 16. mars.

Også botaniske hager i andre europeiske byer, som Kew Gardens i London og Jardin des Plantes i Paris, har vært eller er fortsatt stengt under koronapandemien. Unntaket er Botanisk hage i Gøteborg, som har holdt åpent hele tiden og Helsinkis Kaisaniemi Botanic Garden, som har vært delvis åpen.

Siste år med Vikingskiphuset før ombygging

Tirsdag åpner også Vikingskiphuset på Bygdøy og Historisk museum ved Tullinløkka. Nå gleder museumsdirektør Håkon Glørstad seg over at befolkningen igjen får tilgang til Vikingskipshuset og Historisk museum.

I 2021 stenges Vikingskiphuset for ombygging som vil ta mange år.
I 2021 stenges Vikingskiphuset for ombygging som vil ta mange år.

— På Historisk museum kan vi endelig vise frem den flotte nye utstillingen Følelser i antikken og det gamle Egypt. Den skulle vært åpnet samme dag som museet ble stengt, så det blir en premiere for publikum når vi åpner dørene på tirsdag.

På Bygdøy er forberedelsene med det vikingtidsmuseet i full gang, og Glørstad håper mange kommer på besøk før det gamle museet stenger dørene i løpet av 2021.

Antall besøkende reduseres

— Jeg håper mange kommer for å vikingskipene slik de har stått siden museet ble ferdigstilt på 1950-tallet. Dette er en fin anledning til å gjenoppleve museet før det stenges i mange år, sier Glørstad.

En rekke smitteverntiltak vil være på plass når museene nå igjen åpner dørene for publikum. Blant annet reduseres antall besøkende som kan være inne i museene samtidig, og det blir tilrettelagt slik at publikum kan holde minimum én meters avstand til hverandre.

Les mer om tiltakene for et trygt besøk her.

Powered by Labrador CMS