Botanisk hage gjenåpner gradvis

Mange savner tilgangen på Botanisk hage. Nå arbeider Universitetet i Oslo for en forsiktig gjenåpning av hagen.

Publisert

– Jeg forstår godt at Oslos befolkning savner å kunne besøke Botanisk hage. Det er helt spesielt å møte våren og sommeren i hagen. En gjenåpning vil måtte skje gradvis og over tid, og vi er i dialog med våre ansatte om hvordan det kan skje på en trygg måte for vår vitenskapelige plantesamling, våre besøkende og våre ansatte, sier rektor Svein Stølen.

Botaniske hager i Europa holder stengt

I likhet med andre botaniske hager i Europa, har Botanisk Hage i Oslo vært stengt for publikum siden myndighetene iverksatte strenge smitteverntiltak og stengte alle universiteter og museer.

Botanisk hage i København er stengt inntil 10. mai mens Jardin de Plantes i Paris er stengt på ubestemt tid. Det samme gjelder Kew Gardens i London og Botanisk hage i Hamburg.

Sverige har en annen strategi enn de fleste andre europeiske land, og Botanisk hage i Gøteborg holder åpent. I Helsinki er Kaisaniemi Botanic Garden delvis åpen.

Botanisk hage blomstrer de første levende vårtegnene. Krokus.
Botanisk hage blomstrer de første levende vårtegnene. Krokus.

Ikke en park

– Vi skal huske på at Botanisk hage ikke er en park, men et levende vitenskapelig museum med sårbare og sjeldne planter som krever intenst stell og pleie. Dette er et arbeid som må prioriteres også mens hagen er stengt, og vi ser nå på hvordan dette arbeidet kan gjøres samtidig som vi legger til rette for at hagen i noen grad gjøres tilgjengelig for publikum igjen, sier Stølen på nettsidene til Universitetet i Oslo.

Forsiktig gjenåpning

Selv om Botanisk hage i noen grad gjøres tilgjengelig for besøkende igjen, vil det være med begrensninger i åpningstid og antall besøkende. En slik gjenåpning krever stor grad av vakthold, og det viktige arbeidet med plantesamlingen må trolig gjøres utenom besøkstiden.

– Vi gleder oss minst like mye som Oslos-borgerne til å kunne åpne portene til Botanisk hage igjen så snart vi har en trygg løsning på plass, sier Stølen.

Powered by Labrador CMS