"Pop up-kongefamilien" dro fra Slottet til Grønland, Tøyen og Grünerløkka i åpne biler 17. mai ettermiddag.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kongefamilien overrasket alle. Dukket først opp på slottsbalkongen før de kjørte åpen bil til Tøyen og Grønland
Ingen barn gikk over Slottsplassen i år. Likevel dukket kongefamilien opp på slottsbalkongen og sang nasjonalsangen. Deretter overrasket de alle og kjørte nedover Karl Johan i åpne biler mens de vinket til folk.
Slottsplassen er stengt av for publikum i år, men det er gjort unntak for enkelte fanebærere som representerer en håndfull skoler. Det Norske Solistkor og Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps var også på plass.
Slottet har holdt kortene tett til brystet angående kongefamiliens planer for 17. mai i år, og det har vært knyttet spenning til om de tradisjonen tro kom til å komme ut på balkongen.
Like før klokken 13 kom hele familien ut og sang nasjonalsangen sammen med resten av folket.
Som et plaster på såret for at årets barnetog ble avlyst, har Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) tatt initiativ til at barn kunne tegne sine beste 17. mai-minner. Over tusen tegninger er skannet, sendt digitalt og skrevet ut, og disse ble overlevert på Slottsplassen.
Kongen og Dronningen på vei gjennom Oslo i A-1 en Buick Roadmaster fra 1939.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Adjutanter kom ned fra Slottet og mottok tegningene på vegne av kongen og dronningen.
— På vegne av alle skoleelevene som skulle ha gått i tog her i dag, vil jeg gjerne ønske gratulerer med dagen, sa Oslo-ordføreren i en kort tale, før kongefamilien gikk inn igjen cirka 13.20.
Så overrasket kongefamilien på nytt. Om lag klokken 13.45 trillet de ikoniske bilene Kongen eier ut fra Slottet, nedover Slottsplassen og videre Karl Johans gate i Oslo.
Hovedstadens gater var relativt tomme under årets 17. mai-feiring sammenlignet med de sedvanlige folkehavene på nasjonaldagen.
Det var likevel mange som fikk et heldig glimt av kongefamilien, som vinket til folk langs veiene.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i A-5, en Lincoln Continental fra 1966Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ruten gikk nedover Karl Johan, før de kjørte gjennom Grønland og Tøyen. Bilene kjørte forbi omsorgssenteret på Kampen og Sofienberghjemmet på Grünerløkka, hvor henholdsvis Kampen skoles musikkorps og Lakkegata skoles musikkorps var til stede for å spille.
Deretter satte bilkortesjen kursen mot Ullevål sykehus, hvor bilene stanset og vinket til både ansatte og pasienter. Gardens musikkorps var også til stede og spilte for de oppmøtte, før bilene igjen kjørte videre gjennom det store sykehusanlegget på Ullevål.
Siste punkt på den kongelige bilturen var forbi Barnesenteret på sykehuset.
Kongeparet satt i den ikoniske A1 – en Buick Roadmaster 1939 1939. Dette er samme bil som brakte kong Haakon Vll, kronprinsesse Märtha og barna gjennom de samme gatene 7. juni 1945 da de kom hjem til Norge etter krigen.
Overraskende mange fikk oppleve kongefamilien i åpne biler ned Karl Johans gate fra Slottet.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Bilen ble sist brukt i offisiell sammenheng da kronprins Haakon ble myndig i 1991, samt signingen av kong Harald og dronning Sonja samme år. Den ble også benyttet under innspillingen av filmen «Max Manus» i 2008.
Kronprinsparet satt i A5, en Lincoln Continental som ble brukt både under kongeparets bryllup i 1968 og i kronprinsparets bryllup i 2001.