Oslos paradegate Karl Johan jule dekorert med lys i trærne og på fasadene.

Sentrumsbutikkene slet i oktober. – Mange kan ende med konkurs

Handelsstanden frykter et ras av konkurser etter at tall fra Virke viser at butikkene i sentrum hadde 15 prosent færre handlekunder i oktober sammenlignet med i fjor.

Publisert

Kjøpesentrene i bykjernene landet rundt hadde 15,2 prosent færre kunder i oktober mot oktober i fjor, skriver Dagens Næringsliv.

Omsetningen for bysentrene falt i samme periode med 3,4 prosent, viser en kartlegging fra Virke. Undersøkelsen omfatter alle norske byer.

– Sentrumsbutikkene er dobbelt rammet. Folk som jobber i sentrum har hjemmekontor. I tillegg er motebransjen sterkt representert i sentrum, og vi ser at det er klær, sko, ur, gull, og kosmetikk som har slitt mest gjennom korona, og fortsetter å gjøre det også nå i førjulstiden, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke handel.

Dårlig likviditet

Han tror sentrumsbutikkene vil slite med å få tilbake kundene. Administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening, Bjørn Næss, sier det er mange i Oslo sentrum som frykter at en dårlig førjulshandel kan ende med konkurs og peker på at mange av dem har en dårlig likviditet og er avhengig av en god julehandel.

Tallene fra Virke viser at det er går bedre for kjøpesentrene som ligger utenfor sentrum. De hadde et fall i antall besøkende på 3,6 prosent, men omsetningen for henholdsvis bydel-/lokalsentre og regionsentre økte med henholdsvis 8,6 og 6,3 prosent i oktober.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS