DEBATT

Sofia Rana (Rødt) mener media har et ansvar for å ikke spekulere i gjerningpersoners voldsmotiver basert på religiøsitet.

— Spekulative overskrifter gir muslimer ubehag. Her har media et ansvar

— Hatkriminaliteten som blir utløst av spekulative overskrifter er reell. Rasismen i kommentarfeltene når skremmende høyder. Følelsen av ubehag når en gjerningsperson bekjenner seg til samme tro som en selv, er vanskelig å beskrive, skriver bystyrepolitiker Sofia Rana etter den tragiske hendelsen på Bislett tirsdag.

Publisert

Etter mandagens tragiske episode på Bislett der en psykisk syk person ble skutt og drept av politiet, er temaet psykisk helse og hvordan psykiatrien i Norge er et nedprioritert felt igjen i fokus.

Det er trist at vi har fått nok en sak i rekken av mange der personer med et sterkt behov for hjelp og oppfølging ikke fikk det de trengte. I likhet med episoden i Kongsberg der fem personer mistet livet for noen uker tilbake, var det snakk om en person som skulle vært fanget opp og tatt hånd om.

— Overdrevent fokus

I likhet med episoden i Kongsberg var det flere medier som endte opp med å fokusere på noe som ikke direkte var relatert til tragediene. Nemlig personenes angivelige religiøse tilhørighet. Etter tragedien i Kongsberg var det i tradisjonelle og sosiale medier et overdrevent fokus på en konvertering gjerningsmannen skulle ha gjort for noen år tilbake.

Dette brukte innvandringsfiendtlige medier og organisasjoner for alt det var verdt. Representanter fra den rasistiske organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) avla moskeen i Kongsberg et besøk og la igjen et grisehode utenfor.

Religiøs tilhørighet er ikke relevant

Etterhvert viste det seg at gjerningsmannens konvertering ikke hadde noe med saken og gjøre og at dette var en person som hadde vært i politiets søkelys lenge. Han hadde tidligere truet sine familiemedlemmer og bekjente hadde uttrykt sterk bekymring for mannen.

Selv om konklusjonen til slutt var at religiøs tilhørighet ikke hadde noe med ugjerningene å gjøre, var skaden allerede skjedd. Kombinasjonen fem drepte og konvertering til Islam var nok for enkelte til å avfeie fagfolks konklusjoner.

Mandagens episode på Bislett utløste noe av det samme. Hos Nettavisen kunne man lese at gjerningsmannen siterte koranen under angrepet. Og det var det lille som skulle til for at den samme regla var i gang igjen hos ytre høyre-medier.

Overskriftene gjør noe med oss

Noen vil avfeie dette med at få tenker i disse baner og at majoriteten av befolkningen aldri vil knytte en person med sterkt behov for psykisk hjelp til muslimer generelt. Det gjelder heldigvis folk flest, men det gjør allikevel noe med oss når vi blir servert sånne overskrifter. Særlig gjør det noe med personer med muslimsk bakgrunn.

Vi vet vi egentlig ikke har noe med dette å gjøre, vi vet det kun er gjerningsmannen som er ansvarlig for handlingene sine, men vi kan allikevel ikke unngå å tenke på hvordan dette vil påvirke norske muslimer. Terskelen for å holde synlige muslimer ansvarlige er svært lav. Hatkriminaliteten spekulative overskrifter utløser er reell og rasismen i kommentarfeltene når skremmende høyder.

Styrk psykiatrien

Igjen føler mange muslimer at de må forsvare sin medmenneskelighet og eksistens fordi en ukjent person som var helt psykotisk oppførte seg truende mot omgivelsene. Psykiatri har ingenting med religiøs eller etnisk bakgrunn å gjøre, men følelsen av ubehag når gjerningspersonen bekjenner seg til samme tro som en selv er vanskelig å beskrive og å bevise.

Mediene må kjenne sitt ansvar når de dekker og omtaler slike saker. Ikke minst trenger vi å innse nødvendigheten av en styrket psykiatri.

Powered by Labrador CMS