Psykiater Randi Rosenqvist mener utviklingen innen psykiatrien ikke ivaretar interessene til de alle sykeste pasientene.

Sakkyndig: For dårlig tilbud til de sykeste innen psykiatrien

Mangeårig rettspsykiater Randi Rosenqvist mener kvaliteten på det psykiatriske helsetilbudet er for dårlig og at sengeplassene er for få.

Publisert

– Det har gjennom flere år vært et press på minst mulig tvang i psykiatrien og et sykehus blir målt på kvaliteten på hvor få som blir tvangsinnlagt eller hvor kortvarig pasientene er på sykehus. Det mener jeg er helt gale parametre å måle psykiatriens kvalitet på, sier Randi Rosenqvist til NRK.

Rosenqvist var rettspsykiatrisk sakkyndig da 33-åringen, som tirsdag ble skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo, i fjor ble dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. Mannen var ute på permisjon da han tirsdag gikk barbeint og i bar overkropp rundt på Bislett med en kniv og hvor han angrep politiet.

For dårlig hjelp

I etterkant av hendelsen retter Rosenqvist kritikk mot utviklingen innen psykiatrien.

– Kvaliteten på psykiatrien er blitt dårligere når det gjelder de aller dårligst fungerende, sier rettspsykiater Randi Rosenqvist til NRK.

Under rettssaken i desember i fjor sa mannen at han ikke husket noe av hendelsen, og sa at han hadde slitt med store psykiske plager i ukene i forveien. Han var også påvirket av alkohol og kokain under hendelsen.

– Systematisk nedbygging

De sakkyndige konkluderte med at mannen var psykotisk på gjerningstidspunktet. Retten var enig, og dømte ham til tvungent psykisk helsevern.

– Det andre er at vi har hatt en systematisk nedbygging av sengeplasser slik at vi i dag har en tredel av de sengeplassene man hadde for 30 år siden i det psykiske helsevernet, sier psykiateren.

Powered by Labrador CMS