Bildet er revet i stykker. Det samme er gjort mot flere av de andre verkene som utgjør utstillingen på Schous plass.

Grovt hærverk mot kunst om innvandring og kjønnsroller på Schous plass

— Det er utrolig trist, særlig med tanke på budskapet denne utstillingen forsøker å formidle, sier fotograf Ida Christin Foss. Kunstverkene om innvandring og kjønnsroller er revet i stykker av ukjente gjerningspersoner.

Publisert

En eneste dag fikk kunstverkene på Schous plass stå i fred. Natt til søndag ble flere av verkene utsatt for grovt hærverk og vandalisme.

Kunst- og fotoinstallsjonen Resilience er laget av avgangsstudentene ved Bilder Nordic School of Photography. Utstillingen tar blant annet opp tematikk rundt kjønnsroller og innvandringspolitikk.

En av fotografene, Ida Christin Foss, er særlig opprørt over den åpenbare brutaliteten.

Usikker på om det var en tilfeldighet

— Det er utrolig trist, særlig med tanke på budskapet denne utstillingen forsøker å formidle. Og akkurat nå som folk endelig kan begynne å gå ut og møtes igjen, sier Foss til VårtOslo.

At vandaliseringen av installasjonen bare skal ha vært et resultat av tilfeldig fyllebråk, er Ida Christin Foss usikker på.

— Tanken har streifet meg. At det kunne vært noen som mente noe mer som står bak dette, sier hun.

— Samtidig vet jeg at det har det vært mye bråk i gatene i helgen, så det kan ha vært noen som bare valgte å gjøre dette bare for å ødelegge, legger Foss til.

Hærverket har opprørt avgangselevene. — Men utstillingen handler jo nettopp om motstandsdyktighet, poengterer Sara Isbaelle Fekete (til h.).

En av de andre fotografene bak utstillingen, Sarah Isabelle Fekete, mener imidlertid sabotasjen av bildene er en fin anledning til å støtte opp om utstillingens budskap.

— Det handler jo nettopp om motstandsdyktighet, om å overkomme ting som er vanskelig. Ved å bare la bildene stå her slik som vi gjør nå, ved å lime de sammen igjen, får vi på en måte vist at vi er motstandsdyktige, sier Fekete.

Kjemper for å få bli i Norge

En av de som er portrettert i bildene er den afghanske flyktningen Josef Moradi. Begrepet motstand er noe han har fått kjenne på.

— For meg handler «resilience», eller motstand, om den stadige kampen jeg som flyktning har måttet kjempe i mange år nå. Den konstante kampen mot et system som gjør at jeg må fortsette å kjempe for livet mitt, sier Moradi.

Moradi, som ankom Norge som afghansk flyktning for fem år siden, fikk i 2019 Human Etisk Forbunds Humanistpris for å ha rettet fokus mot ateisters sikkerhetssituasjon.

Nå venter han fortsatt på at søknaden hans skal bli ferdig behandlet.

Politianmelder hærverket

Kari Margrethe Sabro, som sitter i styringsgruppen ved Bilder Nordic, kan imidlertid meddele at vandalismen blir anmeldt til politiet.

— Vi kommer til å anmelde det. Vi vil også holde et ekstra øye med Schous plass i dagene fremover, sier Sabro og legger til at hun syns det er synd at ikke kunsten kan få lov til å stå ubeskyttet.

Slik så flere av bildene ut etter å ha stått utstilt på Schous plass i ett døgn

— Vi må sørge for å ta vare på byen vår, og det burde være mulig å kunne berike de offentlige plassene våre med kunst uten å måtte ta en masse sikkerhetshensyn, sier Sabro.

Utstillingen, som også er å finne i digitalisert versjon på resilience-exhibition.no, blir stående på Schous plass frem til 26.juni.

VårtOslo har søndag kveld ikke lykkes med å få politiets kommentar til hærverket på Schous plass.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS