Når døgnflua Ephemera vulgata klekker i Oslomarka kan fluefiskere oppleve høytidsdager. VårtOslo tok turen til naturskjønne Store Åklungen

Døgnfluene flyr over vannene i Marka. Det er julaften, bursdag og lønningsdag på en gang for alle fluefiskere

Hvert år, noen dager ut i juni, begynner den store døgnflua Ephemera vulgata å fly over vannene i Oslomarka. Det gir det heftigste, mest visuelle og spennende fluefisket i Marka.

Publisert

Døgnflua, ephemera vulgata på latin, lever to år på bunnen og en dag i sola.

Etter å ha kravlet rundt i sand og slam på bunnen av innsjøen i to år begynner døgnfluenymfene å svømme mot overflaten.

Den kjemper seg gjennom overflatehinna, og når nymfeskallet sprekker, som et naturens under, krabber en flygedyktig døgnflue ut.

Tar ikke til seg næring

Dette er store, opptil tre centimeter lange insekter, og de er en skikkelig lekkerbisken for fisk og fugl. Selv de store fiskene synes dette insektet er verd å jakte på.

Å fiske der fisken finnes, er et godt råd. Vi lette etter vakende fisk langs land. Der vi så fisk, prøvde vi. Det var ikke over alt at det var lett å komme til

Ephemera vulgata, er sammen med sin elvelevende slektning, Ephemera danica vår største døgnflue.

Dette er et stort insekt i den norske faunaen. Døgnflua har to norske navn, innsjøduskgjelledøgnflue og innsjøsanddøgnflue. For letthets skyld brukes oftest det latinske navnet. De blir opptil 30 millimeter lange.

Dronefilm: André Kjernsli

Ephemera vulgata er et stort og elegant insekt. Denne sitter å hviler på en stubbe etter å ha kommet seg unna Åklungens sultne ørreter

De vil ha rent, klart vann hvor de lever nedgravd i mudder og sand på bunnen. Nymfene lever der i vanligvis to år før de forvandles til voksent insekt. De voksne insektene kan ikke ta næring til seg, og hannene lever vanligvis ikke mer enn ett døgn.

Det mest spektakulære fisket i Oslomarka

I Oslomarka klekker vulgataen fra tidlig i juni og til langt ut i juli. I de grunneste og lavest liggende vannene først.

Med et plask kaster ørreten seg over flua

Vi møter Lars Nilssen på tur ut til fisketur i marka. Nilssen er kjent fra NRK-serien Bård og Lars på fisketur og fra Lars og Lars på VG-TV.

Den erfarne fluefiskeren har svært godt kjennskap til fluefisket i vulgatatiden i Marka. Han stiller med fluestang og i flueesken har han garantert fiskefluer som imiterer en vulgata.

Sannhetens øyeblikk. Ørreten glir inn i håven

— Det er det mest spektakulære fisket du kan oppleve i marka.

— Det er så godt synlig. Fluene er store, og fisken virkelig kliner til når en tar en vulgata fra overflaten, sier Lars NIlssen når han skal forklare hva som er så spesielt med fluefisket i marka i disse ukene.

Denne, i underkant av 40 cm. lange ørreten, falt for en kunstig vulgata.

Dramatisk debut i Blankvann

Lars Nilssen skrev om sin vulgatadebut i Blankvann for mange år siden. Det har blitt en fortelling mange av Oslos sportsfiskere har latt seg inspirere av. Fortellingen førte til den rene folkevandring til Blankvann, men få om noen klarte å lure en fisk så stor som den Nilssen beskrev i sin fortelling.

Den største ørreten han har fått i Oslomarka på vulgata, var på over to kilo. Mer i detalj vil han ikke gå.

— Mange, inkludert meg selv, blir fort for ivrige når det vaker stor fisk på vulgatajakt. Vi har en tendens til å kaste for mye.

— Det er en bedre taktikk å kaste ut flua, og la den ligge. La fisken finne flua. Fisken går og leter etter vulgata på overflaten, og de finner din også, sier Lars.

Lars Nilssen, i midten, er en av de store autoritetene på fluefiske i Oslomarka. Her er han sammen med byrådsleder Raymond Johansen og fiskekompis Lars Lenth på en urban fisketur 2019.

Den erfarne fiskeren hevder, sammen med andre, at forekomsten av denne lekkerbisken av et insekt har blitt vanligere de senere årene. 2019 var et år med mye vulgata i Oslomarka. 2020 ser også lovende ut.

For fluefiskere er det å vente på at en ørret plutselig skal kaste seg over den kunstige flua synonymt med spenning. Hjertet slår raskere. Adrenalinnivået stiger. Hele kroppen er i helspenn.

Sol og vind er en fordel for insektene. Stille vær og fuktig luft er en fordel for fisken og fiskeren

Fuktig luft øker sjansen for fisk

Vulgataen begynner å klekke, vanligvis rundt klokka 11 på formiddagen. Er det varmt og vind trenger de å ligge i bare noen sekunder før de er tørre og flyvedyktige. De blir de ofte ignorert av ørreten.

Er det fuktig luft, kanskje med en liten regnbyge, blir insektene sittende lenger på overflaten, og fisken får tid til å både finne og spise dem. Fuktig, vindstille vær er sportsfiskerens ønskeværmelding i vulgatatiden.

De vulgataene som berger seg, gjemmer seg blant løvverket hos busker langs bredden av innsjøen. Tidlig på kvelden flyr de igjen over vannet. De parrer seg, og hannen dør. Hunnene legger egg som synker til bunns i vannet.

Til slutt ligger også hunnene utslitt på overflaten. De fleste blir fiskemat, mens eggene deres er i starten på døgnfluas livssyklus.

I myrputter og myrvann kan ørreten ha en dårlig bismak, men i vannene hvor vulgata finnes i Oslomarka er ørreten vanligvis av topp kvalitet.

Ephemera vulgata finnes i egnede vann over hele Oslomarka. I Østmarka for eksempel i Tonevann, Nøklevann og Kroksjøen. I Lillomarka i Steinbruvann og Aurevann. I Nordmarka i Åklungen, Bjørnsjøen og Gørjene .

Dessuten i de fleste større vann både i det østre og vestre Nordmarksvassdraget. På Krokskogen er Heggelivann og Vesleflåtan gode vulgatavann. I Oslomarkas fiskeadministrasjons kartbok får du opplysninger om hvilke vann vulgata finnes.

Husk Oslomarkas fiskeadministrasjons fiskekort.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS