– Det er rart med det, hvis man har bil, vil man gjerne bruke den, til tross for at det koster både tid, ergrelse og penger

Publisert

«En mengde bilister vil absolutt ha bilene inn til sentrum i stedet for å bruke trikk eller buss». Se denne fornøyelige og aktuelle opplysningsfilmen fra 1963.

Etter krigen var krigsrasjonering på kjøretøyer. Men i 1960 ble det frislipp. Det betydde at mange oslofolk kjøpte seg en bil, og det ble sterk økning i biltrafikken i en by som ikke var dimensjonert for dette.

Dette ønsket trafikksjefen å gjøre noe med og fikk laget denne filmen samme med Oslo kinematografer, som viste den på Oslo-kinoene. Målet var å få flere over på kollektive «befordringsmidler» og få flere parkeringsplasser i bakgårdene.

La bilen hvile

Som fortelleren sier underveis:

– En mengde bilister vil absolutt ha bilene inn til sentrum i stedet for å bruke trikk eller buss til og fra arbeidet. Lot de heller bilen hvile, og tok et kollektivt befordringsmiddel til arbeidet, ville det snart bli lettelse i sentrumstrafikk. Men de fleste bileiere har tungt for å se dette problemet i en større sammenheng. For dette er faktisk et samfunnsproblem.

«Plass til en bil?» er fra 1963. Regi: Tore Amundsen. Filmen er digitalisert som del av et samarbeidsprosjekt mellom Oslo byarkiv og NFI/Filmarkivet Nasjonalbiblioteket.

https://youtu.be/SgEj_-NXR4Q
Kilde: Oslofilmer.no

Powered by Labrador CMS