– Akkurat som at ingen vil tilbake til røyking inne på restauranter, er det nok ikke mange som vil tilbake til en by med masse biltrafikk, sier Bjørn Næss. Foto: NHO Handel

Oslo-politikernes begrensninger på parkering og kjøremønstre har ikke gått ut over handelen i sentrum

Sentrum i Oslo later ikke til å bli mindre attraktivt for kundene, selv om det rødgrønne byrådet fjernet 767 parkeringsplasser og innførte bilfritt byliv.

Publisert

2018 var et godt år for handelen i sentrum. Tall fra Institutt for bransjeanalyser viser at handelsnæringen ikke har tapt på at bilen har blitt mer utilgjengelig for bilen. Handelen i Oslo sentrum vokser, og den vokser mer enn ellers i landet.

– Det ble skreket veldig høyt i forkant, men det ser ut til at færre parkeringsplasser i Oslo sentrum ikke har hatt noen særlig innvirkning på handelen, sier leder for Oslo Handelsstandsforening, Bjørn Næsstil e24.

Han tror frykten for hva færre parkeringsplasser ville føre til har blitt overdrevet. Men han mener også det finnes flere eksempler på bedrifter som har måtte flytte ut av sentrum etter at biltrafikken minket.

Sammenligner med røykeloven

I 2018 hadde butikkhandelen i Oslo sentrum en vekst på 2,1 prosent. Oslo sentrum er det området med desidert størst butikkomsetning i Oslo. Utenfor sentrum var veksten på 2,2 prosent. For landet som helhet var det en økning i butikkhandelen på 1,6 prosent i 2018.

– Man kan jo sammenligne det med røykeloven. Da spådde mange at alle restauranter kom til å gå konkurs. Akkurat som at ingen vil tilbake til røyking inne på restauranter, er det nok ikke mange som vil tilbake til en by med masse biltrafikk, sier Næss.

Han mener at butikkene sliter mer på grunn av andre ting enn færre biler i sentrum. Han nevner økt netthandel og et forandret forbruksmønster, der folk bruker mindre penger på gjenstander og mer på opplevelser og tjenester.

Per Gunnar Rasmussen presenterer tallene for oslohandelen hos Oslo Handelsstands forening. Foto: Øystein Aurlien

6000 jobber i butikk

Blant butikkene som har gått over ende i nyere tid er Toys 'R' Us, Hansen & Dysvik og Soundgarden.

Omsetningen i sentrum er på nesten 9,6 milliarder kroner (før moms), og legger du til omsetning i litt andre typer tjenester og servering, ender du på hele 14,5 milliarder. 6000 ansatte i jobber i butikkhandelen i sentrum og nesten 5 000 jobber i serveringsbransjen.

Tallene til Institutt for Bransjeanalyse er hentet fra Statistisk Sentralbyrå, brutt ned på bransjer og bydeler, og gjort på oppdrag fra Oslo Handelsstands Forening.

Powered by Labrador CMS