Slik ser en varm kveld ved Grünerhaven ut når det ikke er koronakrise og skjenkeforbud

Kraftig reaksjon på Raymond Johansens takeaway-øl: - Dette er det dummeste jeg har hørt

— Raymond Johansens takeaway-øl er oppfordring til lovbrudd, og bare spill for galleriet. Skal folk kjøpe øl fra oss og sette seg i parken, spør Silvia Fartum ved Grünerhaven på Olaf Ryes plass.

Publisert

Helseminister Bent Høie (H) sier Oslo kommune selv kan bestemme om folk får kjøpe takeaway-øl ved bestilling av takeaway-mat i hovedstaden.

Det sa statsråden på regjeringens pressekonferanse fredag etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tidligere på dagen sa at byrådet håpet på positivt svar fra staten på salg av takeaway-øl. De ønsker at man kan få kjøpt med seg en øl når man bestiller takeaway-mat i Oslo.

Men innehaver av populære Grünerhaven på Olaf Ryes plass, Silvia Fartum, er himmelfallen over byrådsleder Raymond Johansens forslag.

— Raymond Johansen oppfordrer til lovbrudd

— Dette er det dummeste jeg hørt å veldig lenge. Skal folk ta med seg mat og øl ut fra Grünerhaven og sette seg i parken og drikke alkohol vi har servert? Dette er jo å oppfordre både folk og serveringbransjen til lovbrudd, sier Silvia Fartum.

— Hvis noen tar med seg alkohol ut fra Grünerhaven og nyter det i parken ved Olaf Ryes plass risikerer jeg jo normalt å miste skjenkebevillingen.

Silvia Fartum og Nadeem Asghar, som driver nabostedet Fontes, vis-a-vis Grünerhaven ved Olaf Ryes plass.

Fartum har ingen tro på at folk vil ta med seg mat og øl for å nyte det hjemme. Hun holder Grünerhaven åpen for takeaway-mat mens hun håper restauranten klarer å overleve til Oslos skjenkeforbud oppheves.

— Parken full av folk som drikker øl

— I dag har vi, fra vår alkoholfrie servering her på Grünerhaven, har vi sett at folk sitter rundt i hele parken rundt oss og drikker alkohol. Forslaget fra byrådet er jo helt hinsides. Og folk sitter mye tettere med øl ute i parken enn det ville gjort i kontrollerte former hos oss. Her har vi avstandsregler og tar smittevern og hygiene på alvor, sier innehaveren av Grünerhaven.

Byrådsleder Raymond Johansen begrunner forslaget om takeaway-øl med at byrådet ønsker å hjelpe serveringsbransjen i Oslo også med å bli kvitt øl som går ut på dato.

— For å hjelpe en bransje som sliter, søker vi i dag om at steder som har skjenkebevilling og tilbyr takeaway-mat, også skal få tilby kunden sin takeaway-øl til maten. Det vil gi restaurantene muligheten til å selge øl, sider og annet før det går ut på dato.

1.000 liter øl må kastes om en uke

Fartum forteller at hun nå har 1.000 liter fatøl på tank som straks går ut på dato. Om en uke må hun varsle både tollvesenet og bryggeriet. Så må tollvesenet komme og bevitne at riktig mengde øl tappes ut av Grünerhavens tanker, og deretter at Ringnes tar med seg alt fatøl til destruering.

Årsaken til at det er så komplisert å bli kvitt fatøl på tank, er at myndighetene vil forhindre svart omsetning av alkohol. Samlet betyr destruering av 1.000 liter fatøl et tap på over 100.000 kroner for Grünerhaven, opplyser Fartum.

Det er dette byrådet og Raymond Johansen hevder de vil hjelpe serveringsnæringen i Oslo med å kunne unngå ved å innføre takeaway-øl.

— Oslos kafeer, barer, puber, restauranter er en veldig viktig del av byen vår, sa Raymond Johansen på pressekonferanse fredag.

— Hva i all verden har byrådet tenkt? Eller har de i det hele tatt tenkt, spør Fartum.

Med strålende solskinn og varmt vårvær forsøker Grünerhaven å holde restauranten åpen. Men for hver dag som går, med tapte inntekter under skjenkeforbudet i Oslo, ser fremtiden stadig mørkere ut for en av Oslos mest populære uteserveringer.

— Hva skjer på de røde dagene i mai?

Silvia Fartum ble heller ikke særlig oppstemt over vage løfter om mulig løfting av Oslos alkoholforbud en gang i mai.

— Hva i all verden betyr det? Skal de løfte alkoholforbudet før eller etter de røde dagene i mai? Hellig- og fridagene er ekstremt viktige omsetningsdager for hele bransjen, sier Fartum.

— Det byrådsleder Raymond Johansen kommer med nå er bare spill for galleriet. Det hadde derimot vært ærlig og redelig om de sa at ingenting åpner før etter for eksempel 17. mai. Men nå er alt uforutsigbart.

— Byrådet behandler serveringsbransjen respektløst, og forstår ikke at vi er også en næring som trenger forutsigbarhet for å kunne drive seriøst og sikre arbeidsplasser, sier eieren av Grünerhaven.

Powered by Labrador CMS