DEBATT

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og statsminister Erna Solberg besøker Fridheim barnehage AS på Briskeby. Her med femåringene Tiril (med gult pannebånd), Øystein og Matilde.
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og statsminister Erna Solberg besøker Fridheim barnehage AS på Briskeby. Her med femåringene Tiril (med gult pannebånd), Øystein og Matilde.

– Det er bra noen viser å sette pris på det gode arbeidet private barnehager gjør for barn og familier hver eneste dag

Byråd Inga Marte Thorkildsens ønsker å etterlate et inntrykk av at barna lider under at internasjonale kapitalister ødelegger barnehagene våre. For noe tull.

Publisert

Barnehagepolitikken som har vært ført i Norge de siste 20 årene er en suksess. En god blanding av private og kommunale barnehager gir familiene et svært godt tilbud hver eneste dag, noe familier i andre land kan misunne oss.

Det er ingen tvil om at de private barnehagene har en stor del av æren for at det er blitt slik det er blitt.

Derfor er det så trist å stadig oppleve byråd Inga Marte Thorkildsens angrep på de private barnehagene. I VårtOslo skremmer hun med profitt og oppkjøpsfond.

Hun ønsker å etterlate et inntrykk av at barna lider under at internasjonale kapitalister ødelegger barnehagene våre. For noe tull.

En av tre går med underskudd

La oss se på fakta. Det er i underkant av 6000 barnehager i Norge, internasjonale oppkjøpsfond har de senere årene kjøpt to kjeder med til sammen 37 barnehager og ytterligere 77 eies av et svensk børsnotert selskap.

De store kjedene er eid og styrt fra Norge, men omtrent 33 prosent av barnehagene går med underskudd. Og det er ikke bra. Tvert imot er det bra for barna og de ansatte at barnehagen de holder til i har en sunn økonomi, noe de større barnehagene har.

Har hun ikke dekning for

Byråden lager en falsk motsetning når hun skriver: «Men det vi vet, er at kommersielle barnehager har dårligere bemanning enn kommunale. Og det har betydning for kvaliteten».

Det har hun ikke dekning for å hevde, tvert imot så viser de årlige foreldreundersøkelsene at de private gjør det meget bra. I den siste publikumsundersøkelsen som skilte mellom private og kommunale barnehager var det 12 prosentpoeng flere som var fornøyd med tilbudet i de private enn i de kommunale, og nå har byrådet sluttet å differensiere mellom eierform i undersøkelsene. Hvorfor det, mon tro?

Mye penger å spare

Bemanningen har i visse tilfeller vært marginalt lavere, uten at det ga seg utslag i dårligere tilbud. Etter innføring av bemanningsnormen er vel dette uansett ikke lenger noe tema.

Systemet vi har for betaling til private er slik innrettet at det ikke koster kommunene noe ekstra, tvert imot så viser analyser at det offentlige Norge sparer mye penger på å bruke private barnehager. Dette er penger som da kan brukes på andre velferdstiltak, til glede for andre brukergrupper i kommunene.

Det er interessant å se at andre europeiske land ønsker seg den norske modellen og inviterer våre store norske barnehagefirmaer til å komme dit for å starte opp barnehagekjeder. Det er bra noen viser å sette pris på det gode arbeidet de gjør for barn og familier hver eneste dag.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS