DEBATT

Slike videoer har et unikt digitalt avtrykk. Politiet har dermed mulighet til å søke, etterforske og blokkere dette når de har kopier av en slik video eller et bilde, og har dermed stor nytte av at de får levert dette til seg, sier Shoaib Sultan.
Slike videoer har et unikt digitalt avtrykk. Politiet har dermed mulighet til å søke, etterforske og blokkere dette når de har kopier av en slik video eller et bilde, og har dermed stor nytte av at de får levert dette til seg, sier Shoaib Sultan.

- Jeg er bystyrepolitiker i Oslo og plutselig satt jeg med en video som viste et grovt overgrep mot et barn

Min automatiske respons var å slette den, raskest mulig. Jeg ville ikke ha noe slikt på telefonen min. Heldigvis husket jeg noe jeg hadde hørt fra noen som jobber mot dette, og tok kontakt med Kripos før jeg slettet.

Publisert

Jeg vil bare dele en ekkel erfaring med dere, for dette kan skje med hvem som helst, og det er greit å vite hva man kan og bør gjøre.

Flomkatastrofen i Pakistan kom på samme tid som jeg var sykmeldt og ikke kunne bevege meg hjemmefra. Det endte med at jeg brukte en del tid på å gå inn i grupper som jobber med dette i Pakistan på WhatsApp, og ble lagt til i andre grupper av andre igjen.

Jeg måtte brekke meg

Telefonen nærmest eksploderte med bilder, videoer og andre ting mer eller mindre relatert til flommen. Noen av gruppene hadde ingenting med flommen å gjøre, men er man aktiv et sted, blir man altså gjerne lagt til på andre ting.

I den forbindelse var det på en av disse generelle gruppene krangling grunnet en video en person hadde lagt ut, og jeg prøvde å finne ut hva det gjaldt. Bortsett fra at folk skjelte hen som hadde lagt det ut, sa ikke statusen på posten noe om innholdet.

Jeg kom borti videoen, og det motbydelige innholdet sjokkerte meg, for jeg hadde nå trykket på en video med barn engasjert i seksuelle handlinger, eller rettere sagt et grovt overgrep mot barn. Knapt et sekund var den på før jeg slo den av, men jeg måtte faktisk gå og kaste opp.

Ikke slett. Ta kontakt med kripos

Samtidig ble jeg klar over at denne videoen nå var lastet ned på mobilen min. Min automatiske respons var å ville slette det, raskest mulig. Jeg verken ønsker eller vil ha noe slikt hos meg. Heldigvis husket jeg noe jeg hadde hørt fra noen som har jobbet med og mot dette, og tok kontakt med Kripos før jeg slettet.

Her fikk jeg snakke med en politimann som bekreftet det jeg hadde hørt, nemlig at slike videoer har et unikt digitalt avtrykk. Politiet kan både søke, etterforske og blokkere når de har kopier av en slik video eller bilde, og har dermed stor nytte av at de får levert dette til seg.

Man kan og bør ikke sende slikt over mail, men kan laste det opp hos Kripos via deres hjemmesider.

Typisk metode for nettverksbygging

Politimannen fortalte også at dette var ganske typisk metode fra disse folkene, at de legger noe slikt ut i store grupper på sosiale medier. De aller fleste reagerer med avsky, men de får på denne måten kontakt med noen få andre, og bygger dermed nettverk.

Jeg tenkte at når jeg først var kommet i kontakt med dette, måtte jeg bruke anledningen til å motarbeide disse avskyelige nettverkene. En ting er dette med å bygge nettverk som jeg nevnte over her.

Det er viktig å få gruppelederne til å slette slikt, så man hindrer nettverksbyggingen.

Vedkommende som la det til var i et tredje land, et sted som norsk politi ikke har et godt samarbeid med, slik at anmeldelse av personen ikke var mulig. Men er det mulig, er det fint å anmelde det.

Viktig digitalt avtrykk

Dette med det digitale avtrykket er også viktig. Så send det til politiet. Når alt dette var gjort, var det bare å slette videoen. For min egen del var det en lettelse å vite at dette nå var borte fra min mobil.

Jeg snakket også med IT på jobben, både for å informere om hva som hadde skjedd, hva jeg hadde gjort og om jeg skulle gjøre noe annet. Jeg var jo også litt redd for at det skulle ligge noe igjen på mobilen. Det var det heldigvis ikke.

Hva skal man gjøre

Så nå var det over for min del. Det hele var bare ekkelt, men det interessante, sånn i ettertid, var min egen reaksjon. Hvor fysisk det hele ble, kom litt overraskende på meg. Det har også tatt litt tid å orke å skrive dette ned.

Men grunnen til at jeg skriver det her, er fordi jeg tenker at andre kan komme borti noe av det samme, og det er greit å vite hva man skal gjøre i møte med det.

Powered by Labrador CMS