— Vi er forbanna over at saken ikke er skikkelig utredet av Bane Nor eller plan- og bygningsetaten, sier Brynsbakken-aktivist Ørn Terje Foss.Foto: Christian Boger
Ørn Terje og resten av Brynsbakken-aksjonistene til bystyrepolitikerne: — Nå er vi skikkelig forbanna
Torsdag fikk aksjonistene som kjemper mot Bane Nors utbygging av Brynsbakken i Kværnerdalen møte politikerne som avgjør prosjektets skjebne. — Vi har snakket for døve ører, sier aksjonist Ørn Terje Foss.
Sagaen om Bane Nors planlagte utbygging i Brynsbakkenfor å utvide togkapasiteten inn og ut av Oslo, går mot slutten. I ettermiddag var politikerne i bystyrets byutviklingskomité på befaring i planområde. Der møtte de blant andre representant for aksjonsgruppa mot planene Ørn Terje Foss.
Han ga klar og tydelig beskjed om hva beboerne i området tenker om planene som foreligger.
— Vi er skikkelig forbanna nå. I tre år har vi kjempa for å få til en skikkelig utredning av alternativer til Bane Nors planer, men vi har snakket for døve ører, sier han til VårtOslo.
Det har kostet blod, svette og tårer, kampen for å få stoppet utbyggingsplanene. Det er tydelig at frustrasjonen over prosessen hos motstanderne blir større og større jo nærmere man kommer en avgjørelse i bystyrets bestemmende organer.
Aller øverst på agendaen står en stor redsel for at nærmiljøet i området mellom Ekebergskrenten og Vålerenga skal bli totalt rasert av Bane Nors planer.
— Vi kaller allerede området mellom de nye sporene «Hermstads pusher street», og vi frykter at det i framtiden bare vil bli en nedtagget og isolert øy mellom spor, der uønsket aktivitet foregår, sier Ørn Terje Foss
Han frykter også at både skolevei og mulighet for å reise til og fra fritidsaktiviteter for barn og unge i området blir en stor utfordring om reguleringsplanene blir vedtatt.
Aksjonistene, som er spredt i området mellom Kværnerbyen, Kværnerdalen, Ekebergskrenten og Vålerenga, overleverte under ettermiddagens befaring over 900 underskrifter fra deres digitale opprop mot utbyggingsplanene til leder for bystyrets byutviklingskomité Hermann Kopp (H).
— Ingen av oss har bedt om det store og grønne lokket Bane Nor mener det er umulig å bygge. Det vi har bedt om er et trygt nærmiljø, en trygg skolevei, en lokalbebyggelse som blir bevart og en hverdag som ikke blir et støyhelvete, sier Ørn Terje Foss.
Han håper det kan være mulig å overtale politikerne i rådhuset til å følge standpunktet til lokalpolitikerne i bydel Gamle Oslo ved å si nei til planene.
Lokalpolitikere ble ikke invitert, møtte opp likevel
Dagens befaring ble svært innstrammet i forhold til hvor mange som offisielt kunne delta. Begrunnelsen fra Rådhuset var frykt for smittespredning. Bystyrets administrasjon hadde i utgangspunktet bare invitert en deltager fra aksjonsgruppen og bydelsutvalgsleder Teodor Bruu (MDG) for å tale lokalmiljøets sak under utflukten til det planlagte anleggsområdet.
Allerede før befaringen hadde dette skapt bølger lokalt, og både aksjonister og lokalpolitikere reagerte på å ikke bli invitert. To av disse var bydelsutvalgsrepresentant for Høyre, Tjaran T. Vinje og hans BU-kollega Olaf Svorstøl fra Rødt. Begge møtte opp torsdag til tross for at de ikke hadde invitasjon.
— Det er spesielt å ikke en gang få et svar fra komitésekretæren når en sender en epost og forsøker å melde seg på, mener Svorstøl.
Når de to lokalpolitikerne først fikk med seg befaringen var det flere ting de stusset på. Aller mest byråd Arild Hermstads noe feilaktige presentasjon av bydelsutvalgets posisjon i saken.
— Vi har aldri, som Hermstad hevder, sagt noe om at dette planforslaget er et bedre forslag enn det tidligere. Dette er noe Hermstad dikter opp, påpeker Rødt-politiker Svorstøl.
De to politiske motstanderne, som i denne saken har funnet et felles ståsted, reagerte også på byrådens framstilling av at lokalmiljøet i denne saken. Der får de også støtte hos lederen for bydelsutvalget.
— Bydelsutvalget har vært veldig klare på at dette er et planforslag vi ikke ønsker realisert, sier leder Teodor Bruu (MDG).
Høyre-politiker Vinje bor selv i nabolaget og merket seg at flere av bystyrerepresentantene så ut til å være preget av besøket i Kværnerdalen.
— Jeg håper virkelig at denne befaringen åpner noen øyne hos politikerne. I dag fikk de se at dette ikke bare dreier seg om noen tegninger på et stykke papir. Dette dreier seg om mennesker og nabolag som kan bli påført uopprettelige skader om planene vedtas, sier han.
Saken skal nå til behandling i bystyrets byutviklingsutvalg 10. mars, før den blir avgjort i bystyret 24. mars.