Venstres Hallstein Bjercke og Høyres Anne Haabeth Rygg ønsker seg at fotohuset kan få flytte inn i HAV eiendoms nye bygg, som skal dukke opp mellom Munchmuseet og Operastranda.
Venstres Hallstein Bjercke og Høyres Anne Haabeth Rygg ønsker seg at fotohuset kan få flytte inn i HAV eiendoms nye bygg, som skal dukke opp mellom Munchmuseet og Operastranda.

Framtiden til Sukkerbiten er fortsatt uavklart. Høyre og Venstre vil ha fotografihuset inn i nytt bygg på Operastranda

Siden 2019 har byrådet utredet framtiden til Sukkerbiten i Bjørvika uten at noe resultat foreligger. — Nå er det på tide at noe snart skjer, ser Venstres Hallstein Bjercke.

Publisert

Våren 2019 ble det lagt planer for å bygge et fotomuseum på friområdet Sukkerbiten i Bjørvika. Planene møtte så stor motstand fra blant annet lokalpolitikerne i bydel Gamle Oslo, at byrådet til slutt laget en utredning for å vurdere omregulering av Sukkerbiten til friområde.

Tre år senere er funnene i utredningen fortsatt ikke offentlig kjent, og lite er sikkert om hva som skjer med bruken av arealet i havnebassenget.

Nå foreslår Høyre og Venstre i bystyret at det omstridte fotohuset flyttes til nabotomta.

— På tide at noe skjer

— Nå er vi lei av å vente på denne utredningen. Det er på tide at noe skjer i saken, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg, til VårtOslo.

Sammen med Venstres Hallstein Bjercke tar hun nå til orde for at det foreslåtte fotografihuset kan bli en del av et bygg Hav eiendom planlegger i bakkant av Operastranda mot Munchmuseet.

På denne tomta planlegger HAV eiendom bygget Høyre og Venstre vil ha fotografihuset inn i.
På denne tomta planlegger HAV eiendom bygget Høyre og Venstre vil ha fotografihuset inn i.

— Nå har vi et bygg hvor det kan være mulig å få inn fotohuset. Både folkene bak prosjektet og Hav eiendom er interesserte i en slik løsning. Derfor mener jeg det bare er å begynne å bygge, sier Bjercke.

Flott med fototilbud

De to opposisjonspolitikerne mener det ville passet bra med et tilbud som et fotomuseum i aksen mellom operaen og det nye Munchmuseet.

— I dag har ikke byen noe tilbud til de som ønsker å se fotokunst. En plassering av et slikt tilbud her ville gjort mye både for fotokunst og nærområdet, mener Haabeth Rygg.

Tomta det nye bygget er planlagt på, er allerede regulert til formål som er forenlige med å inkludere et fotohus. Hav eiendom har foreløpig ikke ønsket å endelig bestemme seg for hva bygget skal inneholde.

Slik ser forslaget for Sukkerbiten, som SV-poitikerne ønsker seg ut.
Slik ser forslaget for Sukkerbiten, som SV-poitikerne ønsker seg ut.

— Vi avventer ytterligere avgjørelse til det er tatt en besluttning om hva som skal skje med hele området, sier kommunikasjonsdirektør i Hav eiendom, Eirik Oland Nedrelid.

Intern strid i byrådet

Etter at internt press i byrådet, spesielt fra SV, førte til utredningsvedtaket om mulig omregulering høsten 2019, har lite skjedd fra byrådets side.

Utredningen blitt utsatt flere ganger, begrunnet med koronaepidemien, og når den først ble ferdig, fikk hverken politikere eller media innsyn i rapporten, med henvisning til at utredningen er et saksforberedende dokument.

Det eneste som virker klart er at det innad i byrådet er store uenigheter om Sukkerbitens framtid.

Kilder tett på byrådet forteller til VårtOslo at mens SV fortsatt står steilt på sitt ønske om at arealet bare brukes til friluftsformål og park med bademuligheter, ser MDG for seg at de kan tillate at fotohuset bygges på Sukkerbiten, så lenge det foreslåtte bygget ikke bygges for nær strandlinja.

Arbeiderpartiet på sin side skal være skeptiske til alle prosjekter på området på grunn av eventuelle kostnader.

Powered by Labrador CMS