Tuva Løkse (MDG) og resten av bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker at Sukkerbiten skal bli ett åpent fellesområde. De ønsker også å å få bruke Oslo Fjordhage som nå ligger til tørk på Sukkerbiten. Foto: Anders Høilund
Lokalpolitikerne i Gamle Oslo frykter utredning av Sukkerbiten tar for lang tid. Vil ha aktivitet allerede til våren
Byrådets utredning av hva som skal skje med Sukkerbiten kan bokstavelig talt ta vinter og vår. Og kanskje også hele sommeren. Nå tar lokalpolitikerne i Gamle Oslo affære.
Den lille firkantede øya ved utløpet av Akerselva var et hett tema i valgkampen. Og splittet det rødgrønne byrådet i to.
SV og MDG sa nei til fotografihus og støttet lokalkravet om badeplass og grøntområde.
Men Ap sa nei og sto steilt på at Sukkerbiten skulle utbygges med fotografihuset i tråd med HAV Eiendoms planer. Til slutt har det endt med et kompromiss mellom byrådspartiene.
Kommunen skal utrede de juridiske og økonomiske konsekvensene av å sikre hele Sukkerbiten som friområde, heter det i erklæringen fra Ap/SV/MDG-byrådet.
I mellomtiden har ikke lokalpolitikerne i bydel Gamle Oslo tid til å vente. Så nå ber de om å få til en midlertidig løsning. Som skal komme både lokalbefolkningen og resten av byen til gode.
— Vi vil at byrådet ber grunneier HAV Eiendom om å legge til rette til god bruk av Sukkerbiten inntil det blir endelig avgjort om det skal bli fotografihus eller friområde der, er essensen av et vedtak fattet av bydelsutvalget i Gamle Oslo.
I forslaget fra MDG, Ap og SV i Gamle Oslo, står det at Sukkerbiten bør tilrettelegges for almenheten. Et enstemmig BU vedtok forslaget. Det vil legge til rette for bading og for gressplen, benker, lekestativer, fellesgriller eller annet som legger opp til bruk på sommerhalvåret.
Dette bør være på plass på de delene av Sukkerbiten som ikke brukes til anleggsarbeid innen april/mai 2020, mener et enstemmig bydelsutvalg i Gamle Oslo.
At oslofolk hungrer etter tilgang til sjøen blir bevist ved at byfolk flokker seg om de få stedene hvor de kan komme til langs fjorden. Om sommeren er det tettere med folk på Sørenga og på Salt, enn det er hekkende fugler i fuglefjellene langs kysten i nord, heter det på folkemunne i Gamle Oslo.
— Vi ønsker også å gjøre byen tilgjengelig for båtfolket. Det bør legges ut en enkel kiss & sail-brygge, hvor det er lov å legge til med en båt for å gjøre et kort ærend i byen sier Tuva Løkse (MDG).
— Trenger vann, lys og toaletter
Løkse mener at det bør slippes til aktører som kan bidra til å gjøre fjorden tilgjengelig for både bydelens befolkning, spesielt barn og unge, og turister.
Bydelsutvalget i Gamle Oslo ber i samme vedtak om å få tilrettelagt for aktiv bruk av flåten til Oslo Fjordhage. Den står på land på Sukkerbiten fram til april 2020. Flåten brukes i undervisningsøyemed. Da kan det kan skapes aktivitet for barn og unge på Sukkerbiten allerede i vinter.
— Det vi trenger er vann, lys og toaletter sier MDG-representant og fjordentusiast Tuva Løkse.
— Oslo Fjordhage skal uansett sjøsettes igjen i april. Sier HAV eiendom ja til forslaget fra bydelspolitikerne i Gamle Oslo, så er jeg med på å åpne for undervisning før det, sier Fjordhagens opphavsmann Hans Jørgen Hamre.