Selv om Sukkerbitens venner og Link arkitekturs forslag ikke fikk komme inn i utstillingslokalet, vakte standen oppmerksomhet. Foto: Anders Høilund

Full strid om Sukkerbiten og Fotohusets framtid. — Hvem skjuler seg bak forslaget om park i stedet for fotohus?

Hav eiendom vil ha fotohus på Sukkerbiten, og åpnet utstilling med 98 fotohusforslag i går. Utenfor promoterte Sukkerbitens venner deres konkurrerende plan for park og badeområde. � Dette er en kamp som står mellom utbyggerne og innbyggerne, hevder Sukkerbitens venner.

Publisert

HAV eiendom ønsker å bygge et Fotografihus på tomta som kalles Sukkerbiten, ved Akerselvas utløp. Sukkerbiten er ei lita øy med broforbindelse til Sørenga og til Operaen.

Striden som nå har blusset opp om den framtidige bruken av øya er ikke like sukkersøt. Siden det enstemmige vedtaket i bystyret i 2014 om å bygge et Fotografihus i Oslo har det feid nye vinder inn over Oslofjorden.

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker seg ikke enda et signalbygg ved Akerselvas utløp. Saken kan ende opp i en politisk hestehandel etter valget.

98 +1 forslag i arkitektkonkurransen

Arkitektkonkurransen om Fotografihuset på Sukkerbiten har fått inn 98 forslag. I går åpnet Hav eiendom utstilling med forslagene på nettopp Sukkerbiten. Og rett utenfor utstillingslokalet hadde Sukkerbitens venner stilt seg opp med sitt forslag til utbyggingen på den svært attraktive tomta. Det er et forslag uten Fotografihus eller andre monumentale bygg.

— Administrerende direktør i Hav eiendom, Kjell Kalland sa på vårt informasjonsmøte om saken i forrige uke at også vi skulle få stille ut vårt forslag i teltet sammen med de 98 andre forslagene. Nå i går trakk plutselig Hav eiendom denne tillatelsen til å være med på utstillingen tilbake, sier en oppgitt Ragna Fjeld i Sukkerbitens venner.

— Vi ønsket en arkitektkonkurranse for å få inn et bredt spekter med forslag. Forslaget som Link arkitektur og Sukkerbitens venner har kommet med, kunne blitt vurdert om det hadde blitt levert inn i tide, og innenfor konkurransen, kontrer stifter av Fotografihusets venner, Reidar Lerdal.

Reidar Lerdal er sikker på suksess med Fotografihuset på Sukkerbiten. En liten sky finnes framdeles over prosjektet. Foto: Anders Høilund

— Når Fotografihuset blir stående her, vil det bli en suksess. Tusenvis av fotointeresserte vil finne veien ut hit. Vi har hørt argumentet at Fotografihuset ikke trenger å ligge akkurat her, ved sjøkanten. Det oppvarmede bassenget, og alle badstuflåtene som Sukkerbitens venner ønsker seg, trenger heller ikke ligge akkurat her. Vi har utredet mulighetene for et fotografihus på mange lokaliteter i Oslo, og dette er den beste for vårt prosjekt, sier Lerdal bestemt.

Oppvekstplasser for fisk og fugl

— Vi vil ha en grønn, gratis og åpen tomt for alle her på Sukkerbiten, svarer Sukkerbitens venners Sverre Jervell. Han viser til at deres forslag tar hensyn til naturen, gir oppvekstplasser for sjøørret og hekkeplasser for sjøfugl. Noe som er ignorert i de øvrige arkitektforslagene.

Link Arkitektur og Sukkerbitens venner har laget et forslag til park og naturrehabititering, men uten Fotografihus. Foto: Anders Høilund

— Vi mener at området her må bygges ut til nytte for befolkningen, og ikke for utbyggeren. Dette er en konflikt mellom innbygger og utbygger, sier Jervell.

Når Jervell deretter peker på at Sukkerbitens venner har null i budsjett, og ikke kan stille opp mot utbyggernes PR-budjett, reagerer Lerdal.

— Jeg tok initiativet til Fotografihusets venner etter at Sukkerbitens venner plutselig dukket opp. Vi er en Brønnøysund-registrert forening, og alle kan gå inn å se hvem som er med der. Vi er usikre på hvem som står bak Sukkerbitens venner, og hvem som skjuler seg bak forslaget til en park i stedet for fotografihus på tomta, sier Lerdal.

Ett av de innkomne forslagene. Her har arkitektene flyttet parken opp på taket av Fotografihuset. Uteområdene inspirerer lite til bading. Foto: Anders Høilund

Rekreasjonsområdet på Sukkerbiten viktigst

I plan- og bygningsetatens (PBE) tilbakemelding på konkurranse-programmet for Fotografihus på Sukkerbiten, blir det presisert at de offentlige rekreasjonsområdene er øyas viktigste funksjon. Ny bebyggelse må underordnes parkfunksjonen og øvrige omgivelser, heter det i skrivet fra PBE til HAV Eiendom.

— Vi legger ikke beslag på mer enn tre av i alt 19 mål her ute. Vi har arbeidet med å få realisert et fotografihus i 15 år nå. Det er klart at Sukkerbien er en kul tomt. Vi mener at Fotografihuset blir en attraksjon her, og at vi kan utnytte den til noe positivt for hele byen, sier Reidar Lerdal.

Hulda Holtvedt, leder i Grønn ungdom i Oslo, er av de som ikke savner enda et monumentalbygg i Bjørvika. � La folks behov og ønsker bestemme hva vi bruker tomta til, sier hun. Foto: Anders Høilund

Leder i Grønn ungdom i Oslo, Hulda Holtvedt påberoper seg å kjenne området godt. Hun setter et stort spørsmålstegn ved at Fotografihuset skal sette premisser for bruken av dette viktige området.

— Folks behov og faktiske ønsker bør gå foran, mener Holtvedt.

— Vi vil ha en grønn og gratis øy. Vi vil lage en park som fortsetter under vann, og som kommer alle til gode, enten de flyr, svømmer eller går på beina. Dessverre har vi ikke ressurser til å ta opp kampen mot pr-byråer med millioner i budsjett. Vi syntes det var urettferdig at vi ikke fikk presentere forslaget vårt på linje med de 98 andre innkomne forslagene, sier Jervell.

— Hva om Fotografihuset ikke klarer å innfri sine økonomiske krav en gang i framtida. Da vil noen med ekstra stor bankkonto komme inn å sikre seg tomta. Jeg er sikker på at det ikke blir for at vi, innbyggerne i byen, skal få bruke øya, sier Jervell.

En kommunedelplan er en juridisk bindende, overordnet plan for arealbruk i kommunen. For Oslo heter det i kommunedelplanen at kontakten mellom byen og fjorden skal styrkes, og at Oslos blå-grønne preg skal videreutvikles.

Det tar Sukkerbitens venners Nancy Moss til inntekt for foreningens blå-grønne parkforslag.

Powered by Labrador CMS