Hans M. Borchgrevink og leder Anne Christine Kroepelien (H) i St. Hanshaugen bydelsutvalg. Foto: Arnsten Linstad
Hans M. Borchgrevink og leder Anne Christine Kroepelien (H) i St. Hanshaugen bydelsutvalg. Foto: Arnsten Linstad

Trikken i Thereses gate: 15 cm skaper politisk forvirring på St. Hanshaugen

Publisert

15 centimeter flytting av trikkeskinner i Thereses gate skaper så stor forvirring at Oslos miljø-politikere utsetter saken.

En lang rekke spørsmål ble stående ubesvart da bystyrets miljø- og samferdselskomite prøvde å behandle trikke-striden i Thereses gate onsdag kveld. Beboere, næringsdrivende og lokalpolitikerne i bydelen står steilt mot Sporveien. Og etter en lengre diskusjon valgte en enstemmig komite å utsette saken for å få mer klarhet i hvilke konsekvenser endringen av trikketraseen vil gi for alle parter.

Øst eller vest

Sporveien ønsker å grave opp skinnene og flytte dem mot øst fordi det skal gi trikken bedre fremkommelighet. Men et enstemmig bydelsutvalg med støtte fra beboere og næringsdrivende mener dette vil føre til færre plasser for korttidsparkering og dårligere fremkommelighet for både fotgjengere, syklister og biler. Og at butikkene i Thereses gate med det får færre kunder. Derfor ønsker et samlet lokalmiljø i bydel St. Hanshaugen at skinnene flyttes mot vest.

Trikken kjører oppover Theresesgate. I mars skal trikkeskinnene flyttes 15 cm øst- eller vestover.
Trikken kjører oppover Theresesgate. I mars skal trikkeskinnene flyttes 15 cm øst- eller vestover.

Episode av 80-tallets "Forviklingar"

Ap/SV/MDG-byrådet vil la Sporveien få bestemme at skinnene skal flyttes mot øst. Men bydelspolitikerne fra de samme tre partiene er uenige med sine partifeller i Oslo rådhus.

Komitemøtet må for de godt voksne fremmøtte tilhørerne til tider ha fortonet seg som en forvirrende episode av den satiriske tv-såpeserien "Forviklingar" fra 1981. Komitemedlemmene fra samtlige bystyrepartier hadde spørsmål om kostnader, konsekvenser og tidsplan som ikke kunne besvares.

- Trumps alternative fakta

— Dersom bystyreflertallet følger byrådet og Sporveien er det å overkjøre lokaldemokratiet, mener leder Anne Christine Kroeplien (H) i St. Hanshaugen bydelsutvalg.

På tilhørerbenken i komitemøtet hadde Kroepelin med seg lokalbeboer Hans M. Borchgrevink. Sistnevnte er kjent for mange Oslo-folk gjennom fire tiår som både musiker, dirigent og lege. Men Borchgrevink har også tung leder- og prosjekterfaring fra 1990-tallets gigantbyggingen av det nye Rikshospitalet på Gaustad. Han er ikke nådig overfor Ap/SV/MDG-byrådet og Sporveien.

— De presenterer flyttingen av skinnene og konsekvensene det får med Donald Trump-aktige alternative fakta, sier Borchgrevink syrlig til VårtOslo.

Ringrev fikk komite til fornuft

Den 15 cm lange flyttingen av trikkeskinnene i Thereses gate har vært gjenstand for lang saksbehandling i kommunen. En fyldig rapport fra Norconsult skulle sikre at Sporveien allerede i vår kunne begynne graving og flytting av skinnene. Men med så mange ubesvarte spørsmål var det en politisk ringrev som til slutt fikk en enstemmig komite til å utsette saken.

Ringreven Rune Gerhardsen (Ap). Foto: Arnsten Lindstad
Ringreven Rune Gerhardsen (Ap). Foto: Arnsten Lindstad

— Her må Sporveiens direktør, direktøren for Vann- og avløpsetaten og ikke minst miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) komme tilbake til komiteen og gi oss bedre forklaring og svar, foreslo den politiske ringreven Rune Gerhardsen (Ap).

Gerhardsens forslag fikk enstemmig oppslutning, og saken er nå utsatt til 27. februar. Det betyr også at Sporveien må vente med å starte gravearbeid i Thereses gate inntil saken er endelig avgjort av bystyret.

Powered by Labrador CMS