Gina Gylver håper at Drømmeprisen kan hjelpe henne med å utvikle seg som kunstner

- Jeg vil lage politisk kunst, med fokus på klimaproblematikk, sier Gina Gylver (19)

Kunstneren Gina Gylver (19) var en av fire unge kunstnere i Oslo som fikk Drømmestipend på 15.000 kroner fra Norsk Tipping.

Publisert

Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Kulturskoleråd (NKSR) og Norsk Tipping. Prisen blir delt ut til 100 personer som hver får utdelt kroner 15.000 kroner.

Pengene kommer fra overskuddet til Norsk Tipping. Stipendet er ment som en inspirasjon til unge mennesker som driver med en eller annen kunstform.

Fire unge kunstnere fra Oslo fikk utdelt prisen av ordfører Marianne Borgen (SV) utenfor Schous Kulturbryggeri.

Klima-aktivist og selvlært kunstner

Rania Alexandra Juchelka, 15 år (musikk), Wiktor Matulewicz, 17 år (dans), Amisha Kumra, 19 år (dans) og Gina Gylver, 19 år (visuell kunst).

Ordfører Marianne Borgen deler ut diplom til Gina Gylver. Til venstre Rania Alexandra Juchelka og Wiktor Matulewicz

— Siden jeg var 12 år har jeg jobbet med klima-aktivisme gjennom Natur og Ungdom og andre politiske organisasjoner. Parallelt har jeg hele livet elsket å tegne, male og uttrykke meg visuelt. Skisseblokka er alltid med, og dagbøkene er fulle av illustrasjoner, forteller 19 år gamle Gina Gylver om seg selv.

Hun er selvlært i alle teknikker, og harmed andre ord aldri tatt timer eller vært på kurs. Gylvers drøm er nå å kunne utvikle seg videre som kunster, både teknisk og ideologisk.

Da Natur og Ungdom anket klimasøksmålet mot staten, var Gina Gylver i retten nesten hver dag. Etter rettssaken har hun begynt å lage politisk kunst.

— Jeg vil fortsette å lage politisk kunst, med fokus på klimaproblematikk. Planen er å kunne distribuere kunst der inntektene går til prosjekter og arbeid som skaper endring, sier GIna Gylver.

Kunst snakker til folk

Hun håper drømmestipendet fra Norsk Tipping kan gi henne muligheten til å ta kurs, kjøpe materiale, leie tilgang til trykkpresser, og ta skrittet videre med kunsten min.

Paragraf 112 i Grunnloven sier at enhver har rett til et miljø som sikrer helsen og til natur der produksjonsevne og mangfold bevares.

— Jeg opplever at i visuell kunst er det ofte få unge kunstnere som representeres på gallerier, i etablerte magasiner og lignende.

— Det hadde vært utrolig kult å være med på å forandre det. Drømmen er å skape kunst som skaper endring, å kunne bevege mennesker gjennom visuelle verk.

— Kunst snakker til folk på en helt annet måte enn forskere, politikere og organisasjoner vanligvis gjør, mener Gylver.

— Kunst snakker til den følelsesladde delen av oss, den idealistiske delen, den empatiske og undrende og spørrende delen. Og det er den delen som vekker oss, sier prisvinneren.

Mangfoldige stipendvinnere

15 år gamle Rania Alexandra Juchelka spiller blokkfløyte. Hennes drøm er å kunne framføre Beethovens Brandenburgerkonsert nummer 4 på det instrumentet.

Wiktor Matulevics begynte å danse freestyle dico som 10-åring. Nå håper han at Drømmeprisen kan hjelpe ham på veien mot å bli ballettdanser i The Australian Ballett.

For Amisha Kumra er det viktig å være allsidig i dansen.

– Jeg har troen på at dans kan hjelpe enhver på å slippe ut følelser som ligger dypt inne og målet mitt er alltid å få fram en indre glede hos mennesker når jeg danser med dem, forteller hun.

Powered by Labrador CMS