Demonstranter har bebudet at de vil demonstrere mot aksjonen til SIAN den 20. juni på Mortesrud torg.
Demonstranter har bebudet at de vil demonstrere mot aksjonen til SIAN den 20. juni på Mortesrud torg.

– Nei takk til SIAN, sier lokalpolitikerne i bydel Søndre Nordstrand

Den 20. juni mobiliserer Stopp islamiseringen av Norge til en markering på Mortensrud, i landets mest flerkulturelle område.

Publisert

Stopp islamisering av Norge (SIAN) har fått tillatelse av bymiljøetaten til å ha en stand på Mortensrud torg 20. juni. Bydelsutvalget ser med stor bekymring på aksjonen.

Organisasjonen SIAN er kjent for sine intolerante ytringer, ytringer som oppfattes som hatefulle og rasistiske. Bydelens lokalpolitikere slår derfor fast i et vedtak nylig at SIANs budskap ikke er forenlig med det mangfoldige fellesskapet i bydelen.

Hatefulle ytringer

I vedtaket fra 11. juni står det: «Bydelsutvalget ser ikke bort fra at det planlagte arrangementet kan vekke sterke følelser hos mange i bydelen som har en sterk tilknytning til et mangfoldig og multikulturelt miljø. Det er også kjent at det planlegges en større motdemonstrasjon med flere hundre deltakere.»

«Bydelsutvalget ønsker at Mortensrud torg skal være en trygg møteplass der mennesker fra ulike bakgrunner møtes for å danne et godt og sterkt fellesskap».

Erlend Tynning Larsen (SV) sitter i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand. Han skulle helst sett at SIANs arrangement ble stoppet.
Erlend Tynning Larsen (SV) sitter i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand. Han skulle helst sett at SIANs arrangement ble stoppet.

Lokalpolitikerne slår derfor fast at det er «problematisk at organisasjoner eller enkeltindivider som sprer hets og hatefulle ytringer får tillatelse til å stå på Mortensrud torg».

Ber politiet vurdere avlysning

Bydelsutvalget er også bekymret på grunn av den korona-pandemien og smittetallene for bydelen og tror det vil det kunne bli utfordrende å følge myndighetenes retningslinjer for smittevern.

Bydelsutvalget har ikke selv noen vedtaksfullmakt knyttet til arrangementet, men ber om at politiet vurderer å avlyse arrangementet.

Forslaget ble fremmet av Arbeiderpartiet og vedtatt av alle partiene, minus FrP, etter at et annet forslag fra SV og Rødt falt.

– For Arbeiderpartiet er ikke vedtaket noe forsøk på å kneble ytringsfriheten eller å utøve noen form for forhåndssensur. Det viktige for oss er sikkerhetssituasjonen som kan oppstå, sier Ola Mannsåker (AP), leder av bydelsutvalget.

Rødt og SV vil stoppe aksjonen

Et alternativt forslag til vedtak, fremmet av SV og Rødt, ble nedstemt, men fikk med seg MDG under avstemningen. Her ber lokalpolitikerne om at:

«Vi legger til grunn at ytringsfriheten etter lovverket er begrenset når ytringene er diskriminerende og sprer frykt, noe vi mener SIAN sitt hatefulle og konfronterende budskap gjør».

«Denne aksjonen har til hensikt å spre hatefulle ytringer og utrygghet retta mot muslimer. Den prøver å sette opp folk mot hverandre og kan ha skadelige virkninger spesielt for barn og unge som bor på Mortensrud».

– Vi ber om at SIANs aksjon på Mortensrud 20. juni stoppes. Som politikere står vi samlet rundt befolkninga i bydelen.

– Sår ikke splid og hat

– Bydelspolitikerne kommer her med to begrunnelser: De er redde for at velgerne skal være sinte og skape problemer. Det andre er at de er redde for at deltakerne ikke skal overholde reglene rundt smittevern, sier Lars Thorsen, leder av SIAN.

Til det siste svarer Thorsen at han skal ta ansvaret for smittevern på sitt arrangement, så får motdemonstranter ta ansvaret for seg.

– Bydelsutvalget retter bekymringen mot feil arrangør. Vi kommer fra møblerte hjem. Det samme kan ikke sies om motdemonstrantene. Det er der bekymringen bør ligge, sier han.

Han er uenig i at han sår hat og splid i bydel Søndre Nordstrand gjennom sin aksjon.

– Det er nettopp den spliden, som gjør at bydel Søndre Nordstrand ikke fungerer, vi kommer for å adressere. Du kan jo ikke kritisere noen for å sette fingeren mot den gedigne verkebyllen som islam representerer, sier han.

– Jeg ser det som helt utenkelig at politiet sier at vi ikke får være der. Politikerne vet at det ikke er noe slingringsmonn for å nekte en demokratisk ytring. Så noen avlysning vil vi ikke få oppleve, sier Thorsen.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS