Destilleriet i lokalene på Bryn er splitter nytt. Her kan Oslo Håndverksdestilleri på kort tid lage tusenvis av liter håndsprit. Hvis de hadde fått lov av myndighetene. Fra venstre Espen Tollefsen, Matt Ensor og Fredrik Dahl.Foto: Arnsten Linstad
Brennevinsmakerne ved Alnaelva er klare til å lage håndsprit. Men mangler tillatelse
— Vi kan mest sannsynlig være i gang med produksjon av desinfiserende håndsprit iløpet av dager – og til leveranse nesten like fort, sier Espen Tollefsen i Oslo Håndverksdestilleri på Bryn.
Mens apotek og butikker er tomme for desinfiserende håndsprit står verdensmesterne i gin-, vodka og akevittproduksjon på Oslos østkant klare. De er klare til å stanse brennevinsproduksjon, og kan i stedet produsere tusenvis av liter antibac på kort tid.
— Hvor mye håndsprit kan dere lage?
— Vi kan relativt hurtig kunne produsere fra 3.000 til 5.000 liter. Litt avhengig av hva slags emballasje man skal lage dette i. Men det kan nok også være behov for litt hjelp til å sikre kontroll av produktene, ettersom ingen av oss har nødvendig sertifisering , sier daglig leder Espen Tollefsen i Oslo Hånverksdestilleri.
Noen kilometer opp langs Lodalen, forbi Norges første og eldste togstasjon på Bryn, ligger et gammelt, men velholdt industrilokale fra 1860-tallet. Inne i de gamle lokalene ligger et tipp-topp moderne brennevinsdestilleri med blankpussede kobberkjeler.
Og kvaliteten på håndsprit burde egentlig ikke være noe problem. Oslo Håndverksdestilleri gikk nemlig i fjor til topps og tok hjem tre av tre mulige gull i konkurransen The Travel Retail masters 2019, som arrangeres av bransjebibelen The Spirit Business.
Innen brennevinskretser er dette regnet som et VM i tax-free sprit. Det vil egentlig si sprit som selges for eksempel på Gardermoen og andre flyplasser over hele verden. Vidda Tørr Gin tok ett gull. Det samme gjorde vodkaen Norwegian Mood. Og det ble en tredje gullmedalje til Oslo Håndverksdestilleris Akevitt Blank.
Men det er en liten hake ved å gå fra gullmedaljevinnende brennevin og til håndsprit. Oslo Håndverksdestilleri har kun lov til å lage produkter folk kan drikke. De har ikke bevilling til å lage håndsprit som kan drepe koronaviruset.
— Vi har bevilling for tilvirkning av alkoholholdig drikke, og dette er jo ekstremt sensitivt med tanke på skatt og avgifter for staten. Vi trenger derfor en bevilling for å lage håndsprit som kan selges uten særavgift for alkohol. Og da til andre enn Vinmonopolet og barer og restauranter med skjenkebevilgning, forklarer Tollefsen.
Han og kollegene i Oslo Håndverksdestilleri er klare til å bli med på en nasjonal dugnad. Alt er egentlig på plass dersom brennevinsmakerne får lov til å sette i gang produksjon av et effektivt våpen mot koronasmitte - desinfiserende håndsprit.
Bransjeorganisasjonen Vin- og brennevinsforeningen, VBF, bekrefter overfor VårtOslo at det nå jobbes opp mot myndighetene. Utfordringen er å raskt få på plass for en bevilling for produsenter som Oslo Håndverksdestilleri. I mellomtiden tikker klokka og Espen Tollefsen ser også at produksjon av håndsprit kan bidra til å berge arbeidsplassene hos den lille bedriften på Bryn.
— Vi håper jo at alle våre fans der ute kan benytte sjansen i den perioden vi er inne i til å bestille våre produkter hos Vinmonopolet på nett med leveranse til sitt lokale pol eller til post i butikk, sier Tollefsen.
— Dere er jo brennevinsmakere i verdensklasse, som har vunnet store konkurranser med både gin og akevitt dere lager her. Men hvordan er den økonomiske situasjonen for Oslo Håndverksdestilleri nå når hoteller, barer, restauranter og andre i serveringsbransjen må holde stengt?
— Det er klart at som et destilleri fortsatt i oppstarten, med hovedsalg til restauranter og barer, så forsvinner jo hele markedet over natta når alle stenger. Man spår vel en viss økning av salg gjennom Vinmonopolet, men når man ikke har noen faste listinger så er vi fortsatt avhengige av at forbrukerne aktivt ber om våre produkter de aller fleste Vinmonopol for å få tak i dem, sier den daglige lederen ved Oslo Håndverksdestilleri.
— Det er nok – nok en gang – de store aktørene med mange produkter listet på polet som vil få med seg det mersalg som måtte komme på Vinmonoplet. Og det er vi lokale mindre destillerier som vil lide mest, sier Espen Tollefsen.