Malin Pettersen spiller konsert på det nye kulturinitiativet Brakkesyke 2020.

På facebooksidene «Oslo hjelper Oslo» og «Østkantfolk hjelper sine naboer» velter det over av hjelpeglade osloborgere

Plutselig velter det over av hjelpeglade osloborgere som ikke er redd for å si hei. Alt tyder på at Oslo er i gode, frivillige hender. Med eller uten plasthansker.

En molekylærbiolog står til tjeneste. Det samme gjør en mental coach, flertallige sykepleiere, deleglade kunstnere, artister, barnepassere og hundeelskere. Hva har skjedd i løpet av den siste tiden byen vår har vært i karantene?

Jo, Oslo har blitt et svært så viralt fellesskap fullt av ivrige naboskap og omsorgsfulle menigmenn, klare til å vise hva vi står for når ulykka uventet rammer oss. Tillit, samarbeid og samhold.

Oslo hjelper Oslo

Etter noen dager har noe bemerkelsesverdig fått utspille seg over internett. Plutselig velter det over av hjelpeglade osloborgere som ikke er redd for å si hei, som demonstrerer at hamstring ikke er nordmannens enestående reaksjon på ufrivillig isolasjon.

På facebooksidene «Oslo hjelper Oslo», «Østkantfolk hjelper sine naboer» og tilsvarende sider for alle mulige bydeler, strømmer fargesprakende varianter av ulike tilbud inn.

Facebookgruppen Oslo hjelper Oslo har på kort tid fått over 37.000 medlemmer.

«Hei, hvis noen trenger hjelp til å handle eller lufte hund er det bare å sende melding» skriver en dame fra St. Hanshaugen. Og mange andre med henne. Andre forteller varmt om den gode hjelpen de har mottatt. I et annet innlegg foreslås en egen gruppe for de som ønsker å spille videospill sammen, og franskkurs over telefon og skype.

Andre kommer med forslag om crowdfunding for folk som sliter økonomisk, én gir bort en flunkende ny iPad, mens en annen tilbyr bilkjøring til folk som ikke vil ta kollektivt.

Jeg kan støtte deg

Det svært så virusløse, virale samfunnet er alt annet enn skrøpelig. På facebooksidene Brakkesyke 2020 og Digitalscenen, vises kunst og live video-opptredener mot frivillige Vipps-bidrag.

Ifølge Linda, som er med i en av gruppene, er det likevel viktig å huske på at ikke alle har de samme forutsetningene eller mulighetene for å komme den nye hverdagen like godt i møte. Derfor skriver hun et innlegg på Facebook for å tilby åpne samtaler.

– Jeg valgte å skrive dette fordi jeg har livserfaringer som gjør at jeg kan sette meg inn i hvordan det er å bli isolert fra omverden. Jeg er sykepleier og har jobbet med isolasjon og smitte også. Jeg tenker at jeg kan bidra med støtte hvis noen skulle trenge det i spesifikke situasjoner eller rett og slett bare sosiale samtaler i denne perioden. Jeg tenker det kan motvirke ensomhet, og gi noe trygghet og glede, sier hun.

Tilbyr åpne samtaler

En annen som tilbyr seg å hjelpe, er Peter Valderhaug, som jobber som mental trener.

— Jeg opplever at presset på de offentlige tjenestene er ekstremt stort akkurat nå, og det er mange folk som er forvirrede og redde. Inngrepene som gjøres i hverdagen til folk, skaper forvirring med tanke på hvordan vi vanligvis organiserer ting i hodene vårt. Plutselig er vanene våre revet bort og erstattet med uvisshet, sier han og forteller at han selv er blant de som må holde seg inne.

— Jeg har astma og er dermed i risikosonen. Så jeg er mye inne alene om dagen, og har lyst til å bidra. Når jeg likevel jobber med å prate med folk, så tenkte jeg at det kanskje ville være et hyggelig tilbud, sier han. Innlegget om åpne samtaler mottar 878 likes.

En by i frivillige hender

I påvente av sykdomsspredningens slutt, håper han derfor at flere vil fortsette med det gode samholdet.

— Det er umulig for det offentlige å besvare alle spørsmål som dukker opp. Så hvis de som har tid, ressurser og kunnskap har anledning til å bidra, så tenker jeg det er positivt, sier han.

Så mens de nedsprita fingrene taster iherdig på det nyvaskede tastaturet og mangt et hode kvernes for å løse nye digitale arbeidsoppgaver i sitt spontane hjemmekontor, er det også mulig å finne nye lyspunkter. Kanskje er det nå det gamle puslespillet endelig skal pusles ferdig, mens et par hjemmelagde, amatørmessige rundstykker står og elter seg runde på benken?

Alt tyder i hvert fall på at Oslo er i gode, frivillige hender. Med eller uten plasthansker.

Powered by Labrador CMS