Brann-keeper Håkon Opdal strekker seg forgjeves etter ballen. Herolind Shala gir Vålerenga ledelsen 1-0. Foto: André Kjernsli

Shala-kanon sikret Vålerengas første seier siden juli

Herolind Shala og Aron Dønnum ble heltene da Vålerenga vant for første gang på 12 kamper. Dermed er VIF og trener Ronny Deilas marerittrekke endelig brutt.

Før søndagens hjemmekamp mot Brann hadde ikke Ronny Deilas gutter vunnet en fotballkamp på fire måneder. Sist Vålerenga kunne juble for en seier var 5. juli da Bodø/Glimt ble slått med kalassifrene 6-0.

I de 12 kampene som har gått siden den gang har det vært alt annet enn kalas og feiring på Deila og hans mannskap.

Kampfakta

Vålerenga – Brann 1-0 (1-0). 5889 tilskuere. Mål: 1-0 Herolind Shala (45). Dommer: Tore Hansen, Feda. Gult kort: Magnus Lekven, Vålerenga, Ruben Yttergård Jenssen, Kristoffer Barmen, Bismar Acosta, Gilbert Koomson, Brann.

Men mot Brann sørget målscorer Herolind Shala og ikke minst en svært opplagt Aron Dønnum for at tapsrekken ble brutt etter 1-0-seieren over Brann.

Aron Dønnum hoppet opp på tribunen og jublet med VIF-supportere i det fløyta gikk. Foto: André Kjernsli

— Det var utrolig deilig å se den ballen gå inn. Dette var en seier for fansen, som har støtta oss gjennom all motgang de siste månedene, sier Herolind Shala til VårtOslo etter kampslutt.

Endelig lyktes det

Den lange tapsrekka til tross. De siste kampene har Vålerenga-gutta vært uheldige, som ikke har tatt med seg flere poeng. I både kampene mot Lillestrøm og Odd hadde de fortjent mer enn ett poeng.

Brann-supportere kastet en rekke bluss ut på banen, og noen i Vålerenga-svingen svarte med å tenne på et Brann-flagg. Kampen ble stoppet i cirka fire minutter mens banen ble ryddet. Foto: André Kjernsli

— Vi har veldig nære i et par kamper nå. Når vi spiller god fotball underholder vi. Jeg har god tro på seier i dag, sa Ronny Deila til Eurosport før hjemmekampen mot Brann.

Og Vålerenga-treneren fikk rett. Ute på gresset var gutta hans best i det meste mot rivalene fra Bergen.

—Dønnum i førersetet

I fjor var Aron Dønnum på utlån til førstedivisjon. I år har han spilt en viktig rolle i startelleveren til Ronny Deila. Og har Dønnum både skapt sjanser og scoret mål. Årets sesong har på mange måter, tross motgang for laget, vært et gjennombrudd for unggutten.

— Det er klart vi har vært gjennom en vanskelig periode, men vi har egentlig aldri mista troa på oss selv, understreker han.

Herolind Shala og Vålerenga jubler etter å ha tatt ledelsen 1-0 mot Brann. Foto: André Kjernsli

Søndag var lynvingen nok en gang den klart beste spilleren i blått ute på kunstgresset.

— Jeg føler jeg har fått mye tillit i år. Det har vært kjempemorsomt å spille, og så har vel heller ikke prestasjonene mine vært så aller verst, smiler Dønnum.

— Morsomt med stemning på tribunen

Med forrige helgs tribunebråk på Åråsen og bluss som ble kastet ut på banen friskt i minne, var sikkerheten i høysete foran det som ofte er en høyrisikokamp.

Brann-supportere med bluss på tribunen. Et tosifret antall bluss ble også kastet inn på banen. Foto: André Kjernsli

Men før oppgjøret mellom VIF og Brann ble sparket igang, hersket det en spent stemning inne på Intility arena.

Det ble ikke bedre da et par Vålerenga-supportere kom seg inn på Brann-supporternes tribune og tok med seg et banner tilbake til sin egen tribune.

— Jeg synes dette bare er morsomt. Vi burde lære av Sverige når det gjelder å skape stemning på tribunene. Det hadde vært flott om vi kunne fått til en dialog med forbundet om å tillate pyro på norsk arenaer, mener Herolind Shala.

Det sto ikke på tæl og vilje hos Vålerengas Matthías Vilhjálmsson mot rødkledde fra Bergen. Foto: André Kjernsli

En halvtime ut i første omgang eksploderer det når Brann-fansen kaster rundt ti bluss inn på kunstgresset. Dommer Tore Hansen må stoppe kampen i fire-fem minutter.

På andre siden av stadion svarer Vålerenga-fansen med å sette fyr på Brann-banneret de stjal fra de de gjestende bergenserne før kampen.

Rolig start før VIF tok over

Var det temperatur på tribunene, var det relativt mindre tenning ute på banen i starten av kampen.

Her var det tydelig at det var to lag som ikke hadde vunnet på lenge, og dermed heller ikke var veldig interesserte i å ta veldig store sjanser offensivt.

Brann startet friskest, men uten å skape noe farlig foran målet til Vålerengas keeper Adam Larsen Kwarasey.

Klanen var naturlig nok ekstatisk etter første seier siden 5. juli. Foto: André Kjernsli

Ikke før det 6. minutt ble det noe som lignet på temperatur ute på gressmatta i novemberkulda. Da bestemmer Brann-spiller Ruben Yttergård Jensen seg for å sklitakle Vålerengs Herolind Shala.

Taklingen er både sen og stygg, og dommer Tore Hansen presenterte den tidligere Tromsø-spilleren for kampens første gule kort.

Etter taklingen skifter kampen karakter og østkantgutta tar kontrollen ute på kunstgresset, anført av en frisk Aron Dønnum. Oslolaget skaper et par farlige muligheter men hverken Matthias Vilhjamsson eller Dønnum klarer å få ballen inn bak Brann-keeper Håkon Opdal.

Shala satte fyr på Intility

Etter det lange oppholdet for blusskasting fra Brann-fansen, valgte dommeren å legge til hele fire minutter i første omgang. Overtiden skulle hjemmelaget bruke godt. Først skyter Aron Dønnum utenfor etter et herlig forspill av Deyver Vega.

Brann-supporterne med bluss både på tribunen og ut på banen. Men Vålerengas Herolind Shala er begeistret for stemningen som skapes: — Jeg synes dette bare er morsomt, sier VIF-profilen til VårtOslo. Foto: André Kjernsli

Men så løsner det endelig for Vålerenga. Banens beste, Aron Dønnum kommer seg fri på venstresiden og slår et lavt innlegg. Der er Herolind Shala, som kontant setter ballen via tverrliggeren. Det var midtbanespillerens sjette seriemål for sesongen.

Vålerenga med full kontroll

Andreomgang startet der første sluttet, med et visst overtak til Ronny Deilas gutter.

Oslolaget hadde full kontroll ute på kunstgresset, selv om det ikke ble skapt all verdens med sjanser. Brann derimot var utrolig tannløse.

Utover kampen, etter et par bytter, kom Brann mer med i kampen uten å skape de helt store farlighetene. Nærmest utligningen kom innbytter  Fredrik Haugen, med et skudd som strøk utenfor VIF-keeper Adam Larsen Kwaraseys lengste hjørne.

Dermed kunne oslogutta juble vilt for første seier på 12 kamper. Og tre ikke helt uviktige poeng. Vålerenga ligger på niendeplass med 33 poeng. Brann er nummer sju med 37.