DEBATT

Det var Sukkerbitens venner som lanserte ideen om et flytende aktivitetshus for bydel Gamle Oslo. Nå følger tre partier opp forslaget i Gamle Oslo bydelsutvalg.
Det var Sukkerbitens venner som lanserte ideen om et flytende aktivitetshus for bydel Gamle Oslo. Nå følger tre partier opp forslaget i Gamle Oslo bydelsutvalg.

- La frivilligheten samles i et flytende aktivitetshus i Bjørvika

— I den nye bydelen Nordhavn i København har man fått til et flytende aktivitetshus. Et tilsvarende aktivitetshus kan også realiseres i Bjørvika. Men først må vi tilby huset en «tomt» på vannet.

Publisert

Bydel Gamle Oslo rommer en god bit av den nye fjordbyen, og strekker seg også et stykke ut i fjorden.

Allikevel er det mange i bydelen hvor vi er folkevalgte som ikke opplever fjorden som spesielt nær. Det er viktig at vi utvikler byrommene i fjordkanten på en måte som legger til rette for allsidig bruk.

Det må gjøres plass for lokale initiativ og aktivitet som drives frem av engasjerte innbyggere og miljøer. Engasjerte folk trenger steder å samles, og der bør vi politikere bidra.

— Se til København

Det var Sukkerbitens venner som lanserte ideen om et flytende aktivitetshus for bydel Gamle Oslo. Ideen følges opp av Sørengas badstuforening (SBHA), som nå arbeider aktivt for å sikre finansiering. Men de finner det vanskelig å komme videre før de vet at huset kan plasseres i Bjørvika.

Et flytende aktivitetshus i nærheten av badstueflåtene ved Operastranda kan etter vår mening realiseres uavhengig av hva byrådets utredning om den omstridte Sukkerbitens fremtid konkluderer.

I den nye bydelen Nordhavn i København har man fått til et flytende aktivitetshus. Det er base for 12 lokale foreninger som bruker sjøen på forskjellig vis, og utformet i dialog med dem.

— Vi samler innspill fra foreninger og lag

Hva skal vår versjon inneholde? Et stort forsamlingslokale bør vi nok ha. Et møterom og en kjøkkenkrok? Garderobe? Litt lagringsplass til redningsvester og annet? Vi håper prosessen starter med å samle innspill og ønsker fra aktuelle lag og foreninger.

Et samlet bydelsutvalg i Gamle Oslo har vedtatt at vi ønsker oss aktivitetshus ved fjorden. Men nødvendige tillatelser til å plassere en slik installasjon i havnebassenget råder vi ikke over. Der trenger vi velvilje fra rådhuset og Oslo havn.

Vi tror en flytende base for frivillige lag og foreninger vil være bra for både Bjørvika og for bydelen et steinkast inn i byen derfra. Et slikt aktivitetshus kan også være en plattform for formidling av kunnskap om fjorden og hvordan vi best tar vare å den.

— Bra for både Bjørvika og indre øst

Aktivitetshuset vil skape folkeliv og aktivitet i området året rundt. Et felles hus vil også bidra til å bygge nettverk og samarbeid mellom miljøer som ikke jobber tett sammen i dag, men sikkert kunne få mye ut av å bli bedre kjent.

Ordfører, byrådsleder og byråder har så langt gått mann av (råd)huse for å innvie flytende badstuer. Vi håper man nå går sammen om å sikre en plass til aktivitetshuset vi ønsker oss, og kommer og kaster glans når det forhåpentlig legger til snart.