Byråd for frivillighet, idrett og kultur, Rina Mariann Hansen, syntes badet var forfriskende, og vel så det. Biskop Kari Veiteberg holder ut lenger i vannet. Foto: André Kjernsli

Badstuflåten Havørnen har landet i Bjørvika. Kulturbyråden og biskopen feiret med isbad

Badstuflåtene for helårsbading i Bjørvika har blitt en stor suksess. Nå er den fjerde flåten på plass. Den har fått navnet Havørnen, etter at den majestetiske fuglen har blitt observert svevende over området.

Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen sto for dåpen. På gjestelista ved dåpen sto både ordfører Marianne Borgen, biskop Kari Veiteberg, lokalpolitikere og badstuentusiaster.

— Med tidens klimaforandringer er dette det nye Nordmarka. Når folk ikke lenger kan gå på ski, så kan de velge å bade i fjorden vinterstid i stedet, sa en lett humoristisk styreleder i Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstalt, Sverre Jervell da foreningen åpnet sin fjerde badstuflåte, Havørna.

Styreleder Sverre Jervell holder sin åpningstale. Mens både biskopen, byrådslederen og kulturbyråden humrer i bakgrunnen. Foto: André Kjernsli

Havørnen er den fjerde og siste badstuflåten i flåtelandsbyen mellom Operaen og Sukkerbiten.

Vil bygge byen for mennesker, ikke biler

På en kjølig og klar februarmorgen sto byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for selve dåpen. Oslo-biskop Kari Veiteberg og byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap) opptrådte som faddere og tok et imponerende iskaldt bad fra flåten.

Etter en kald natt lå det en tynn isskorpe på Bjørvika, og badet ble et oppkvikkende morgenbad som helt sikkert gjorde både biskop og kulturbyråd klare til å møte resten av arbeidsdagen.

Raymond Johansen døper badstuflåten. Pressen, biskop Veiteberg og byråd Hansen, følger med. Foto: André Kjernsli

— Her, hvor Havørnen nå ligger, lå trafikkmaskinen tidligere, sa byrådsleder Raymond Johansen før han hevet dåpsøsa for å døpe flåten.

Han reflekterte deretter over at Oslo, som vokser med 10 000 mennesker hvert år, må bygges som en by for mennesker, ikke biler.

— Et morgenbad er et godt morgenalternativ til en kopp kaffe, mente Jervell.

Nesten tidoblet besøk

Siden 2017, da den første badstuflåten sto klar, har antall besøkende blitt nesten tidoblet. Holder trenden seg utover året, vil 60 000 besøkende ha vært innom de fire flytende badstuene øst i Bjørvika i løpet av året.

Havørnen fra innsiden. Preben Owren (41) bader fra badstuflåtene hver mandag. Enten før eller etter jobb. Han begynte med dette først de han fylte 40, og kaller det sin førtiårskrise. — Det gir meg et rusfritt kick, sier han. Foto: André Kjernsli

Havørnen har tjue plasser. Badstulandsbyen har nå en kapasitet på 60. Den nye badstuflåten blir av brukere betegnet som perfekt. Erfaringer fra de tre tidligere flåtene har ligget bak de løsninger som finnes hos Havørna.

Styreleder Jervell kalte Havørnen for et dugnadsprosjekt. Et dugnadsprosjekt hvor byens innbyggere gjør en dugnad for byens innbyggere.

Mens byen tidligere var skilt fra fjorden med trafikk og industri, får Oslo nå en flere kilometer lang havnepromenade. Der hører Badstulandsbyen naturlig hjemme. Foto: André Kjernsli

— Det skal alltid finnes en varm badstue i byen, sa Jervell.

Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstalt drives ikke kommersielt, og alt overskudd går tilbake til driften.

De har gjort en avtale med billedkunstner Lars Ramberg om utsmykning av den nye flåten. Ramberg arbeider for tiden med utsmykningen av nye Deichman.

Powered by Labrador CMS