Eldbjørg og Ann Kari fra Manglerud tok en stopp og en prat med Anneli Sande ved Myraløkka og Gram-bilen. Foto: Anders Høilund

— Sagene og Torshov er byens høyborg for idealisme. Vi er bare ikke alltid godt koordinerte

Hun takket nei til en attraktiv foodtruck-avtale på Sørenga, for det er på Sagene og Torshov hun føler seg knyttet til byen. Hver dag i skoleferien triller Gram-bilen fram på Myraløkka. Bilen er lastet med leker, brus, is, kaffe, og ikke minst Gram kafés berømte gulrotmuffins.

Publisert

Hver dag i sommerferien mellom klokken 13.00 og klokken 16.00 står Gram-bilen på plass på Myraløkka. Der kan du få deg kaffe, en is, kake eller en brus. Eller du kan låne noen av lekene, eller du kan slå av en prat med innehaver Anneli Sande (51).

Ellers i året driver Sande Gram-stua, en kafé og vert for store og små arrangementer på Myrens Verksted.

— Gram-stua har ikke åpen kafé i sommer. Vi flytter ut hit isteden. Vi blir nok ikke rike av dette. Da måtte vi ha vært på en festival, eller på Sørenga, sier Sande.

Anneli Sande ønsker seg et start-up-miljø på Sagene og Torshov, og har forstått at bydelen er med på laget. Foto: Anders Høilund

Takket nei til foodtruck på Sørenga

Hun fikk tilbud om å sette foodtrucken sin nettopp på Sørenga, men takket nei.

— Det er Sagene og Torshov jeg føler tilhørighet til. Etter flere år med kafédrift på Sagene har jeg blitt glad i denne delen av byen. Sagene og Torshov er byens høyborg for idealisme. Vi er bare ikke alltid godt koordinerte, sier gründer Sande, som har en rekke prosjekter på gang.

Sande ønsker seg et startup-miljø i bydelen. Bydel Sagene er med på de tankene. Sande mener at mange ideer som blir klekket ut i bydelen ikke får den oppmerksomheten og de sjansene de fortjener. Hun mener at det ikke evnes å popularisere ideene godt nok, når alle med gode ideer arbeider hver for seg.

Hver dag i skoleferien står Gram-bilen ved Myraløkka. Anneli Sande serverer og er lett å snakke med. Foto: Anders Høilund

— Ikke overraskende viser det seg at det er vanskelig å konkurrere med de store kafékjedene på prisen for maten. På smak kan vi konkurrere. Derfor vil vi satse på å produsere kafémat fra Gram-kjøkkenet her på Torshov også for andre frittstående kafeer, forteller Sande, og legger til at Gram også lager mat til cartering og eventer.

På tur fra Manglerud

Det er en jevn strøm av folk innom Gram-bilen. De fleste er ute etter en liten pitstopp og en is i sommersola. Blant disse er vennene Ann Kari og Eldbjørg fra Manglerud. Tidlig på formiddagen hadde de tatt bussen fra sin hjemlige drabantby til Frysja.

På vei nedover langs Akerselva ble det tid til både en italiensk is, en liten hvil og en prat med Anneli Sande på Myraløkka.

Ungdom i arbeid

Tidligere i sommer hadde Sande hjelp av bydel Sagenes sommerjobbende ungdom.

— Ungdommene har ofte fine historier med seg. Det er så mye de må lære i ungdomsårene. De må lære å fikse alt sjøl, finne jobb, kanskje et sted å bo, finne en kjæreste, og lære å lage mat og vaske gulv selv. Sande tar en liten pause, før hun fortsetter.

— Jeg har ofte hatt ungdom i arbeid. Jeg liker det, selv om det av og til går litt over stokk og stein, sier hun.

Som alenemor har hun ofte sønnen på åtte med seg på Myraløkka. Han leker med andre barn som kommer innom, og den ytterste lykke kan være å få være med på å selge is.

� Jeg kunne hatt bilen på Sørenga, men takket nei. Det er her i bydel Sagene at jeg føler tilhørighet, sier Anneli Sande. Foto: Anders Høilund
Powered by Labrador CMS