DEBATT

– Jeg tror alle elever kjenner seg igjen i hvor tungt det kan være å komme seg opp om morgenen. Hvis du da i tillegg skal stå opp hver morgen for å reise til en skole du ikke vil gå på, sliter det på motivasjonen, skriver Elisabeth Hekneby fra Oslo Unge Høyre.

– Om Arbeiderpartiet vinner valget vil det være et stort tap for elevene i Osloskolen

Det er ingen som kjenner deg bedre enn deg selv. Derfor bør det også være en selvfølge at vi elever får ta dette valget selv. Det er et valg om hvilken skole vi skal gå på i tre år.

Publisert

Dersom Arbeiderpartiet vinner valget i Oslo til høsten fjernes fritt skolevalg. Da blir årets førsteklassinger på videregående de siste som selv fikk velge hvilken skole de skulle gå på.

Det vil være et stort tap for elevene i Osloskolen.

Vi vet bedre hvilken skole vi vil gå på enn politikerne i Arbeiderpartiet

Med dagens ordning kan elever fritt velge blant de skolene i Oslo som de har gode nok karakterer til å komme inn på. Arbeiderpartiet sitt alternativ til fritt skolevalg er en bingo-modell. Hva den innebærer sliter de selv med å forklare. 

Det er med andre ord svært uklart hvilket system du får med Arbeiderpartiet i førersetet. Det eneste som er sikkert er at det blir et system med langt mindre valgfrihet til elevene.

Det er ingen som kjenner deg bedre enn deg selv. Derfor bør det også være en selvfølge at vi elever får ta dette valget selv. Det er et valg om hvilken skole vi skal gå på i tre år. Jeg tror alle elever kjenner seg igjen i hvor tungt det kan være å komme seg opp om morgenen. Hvis du da i tillegg skal stå opp hver morgen for å reise til en skole du ikke vil gå på, sliter det på motivasjonen. 

Vi vet bedre hvilken skole vi vil gå på enn politikerne i Arbeiderpartiet. Når man skal begynne på videregående, er man voksen nok til å være litt mer sjef i egen skolehverdag.

Den mest rettferdige modellen

Det kan være mange grunner til at man ønsker å velge seg til en annen skole enn nærskolen sin. Det kan være at man vil ha nye venner, kanskje man bare vil prøve noe nytt, eller så har man behov for et miljøskifte etter ti år i det samme miljøet. 

Politikerne i Arbeiderpartiet bør ikke sette spørsmålstegn ved noen av disse grunnene. Unge Høyre kommer alltid til å kjempe for elevenes valgfrihet. Enten det er eleven som ønsket å møte nye venner på en annen skole, eller eleven som aldri fant sin plass på nærskolen.

Høstens valg kan få store konsekvenser for Oslo elevene. Fritt skolevalg er ingen perfekt modell, men det er den mest rettferdige modellen vi har. Det er den eneste modellen som gir alle en mulighet uavhengig av postnummeret. Oslo kan bedre enn å innskrenke elevenes valgfrihet.

Powered by Labrador CMS