DEBATT

Liv Ohnstad (74) på Blindern, hvor hun tok en bachelor i nordiske studier for et par år siden. – Dette universitetet er fantastisk og jeg føler meg hjemme her.
Liv Ohnstad (74) på Blindern, hvor hun tok en bachelor i nordiske studier for et par år siden. – Dette universitetet er fantastisk og jeg føler meg hjemme her.

Liv (74): — Jeg søker jobb, men det viktigste kravet til meg fra arbeidsgivere er å være yngre

Det viktigste kravet fra arbeidsgivere er at jeg burde være yngre. Det foregår en diskriminering av eldre i Norge, og vi kan ikke ha det slik, skriver Liv Ohnstad (74).

Publisert

Jeg jobbet mange år i skolen, men fagene mine musikk, drama og kristendomskunnskap forsvant.

Jeg rundet 60 år, og jeg fikk ikke ny jobb.

Jeg fikk avslag etter avslag. Derfor bestemte jeg meg til slutt for å studere igjen. For å ta en ny universitetsgrad.

Jeg kan ikke vinne

Jeg leste at det var stor mangel på kvalifiserte lærere til å undervise i norsk som andrespråk. Altså for mennesker som har kommet hit som flyktninger eller har innvandret av andre grunner.

Så da ville jeg gjerne kvalifisere meg for en sånn jobb, og jeg tok en bachelorgrad i Nordiske studier på Universitetet i Oslo for et par år siden.

Men nå, med diplom i hånd og på jobbsøk, heter det at det er for lenge siden jeg har jobbet, og at jeg dermed ikke har hatt nok praksis.

Jeg får ikke jobb hvis jeg ikke er kvalifisert, men det hjelper tydeligvis ikke å kvalifisere seg heller. Jeg kan ikke vinne.

Den blå skriveplaten kjøpte Liv mens hun studerte på 70-tallet, og den er fortsatt hyppig i bruk.
Den blå skriveplaten kjøpte Liv mens hun studerte på 70-tallet, og den er fortsatt hyppig i bruk.

Det viktigste er å være yngre

«Alle aldre kan søke» sto det. Dette har ikke pleid å stå i en utlysningstekst, og jeg søkte. For jeg kunne jo, og jeg tenkte at åpenheten for alle aldre i utlysningen var et forsøk på å inkludere.

Men kvalifikasjoner gjør visst ikke inntrykk på en arbeidsgiver. Fokus ligger et annet sted i min erfaring: «Kan denne personen klare denne jobben? Kanskje best å spørre om hun er frisk?»

Men å være frisk er visst heller ikke det viktigste, for det hjelper ikke å forklare at jeg er det.

Hva er så det viktigste? Det viktigste er selvfølgelig å være yngre enn det jeg er. Men jeg er 74, og er dessverre ikke yngre enn det jeg er.

«Kan du ikke bare slappe av litt, nå da?»

Dette er et spørsmål jeg ofte har fått og får, skjønt bare et spørsmål er det egentlig ikke. Det føles mer som kritikk.

Men faktum er at noen av oss føler at vi fremdeles har noe å gi og å få. Kanskje vi til og med ønsker litt mer å rutte med.

Vi kan ikke ha det slik at eldre og pensjonister blir ekskludert fra arbeidslivet.

Lønnet arbeid

Jeg skjønner/ vet at en som har jobbet innenfor det offentlige ikke kan få vanlig lønn samtidig som en får statlig pensjon. Det er sånn velferdsstaten er bygget opp.

Men pensjonister får jo heller ikke så lett jobb med pensjonistlønn. Hvorfor?

Og hva med det private næringsliv? De kan jo ansette folk og lønne dem så høyt de vil. Er de villige til å ansette? Ser de at eldre kan være en ressurs for dem?

Diskriminering av eldre

Det foregår, etter min mening, en diskriminering av eldre og pensjonister i Norge. De diskrimineres fordi det finnes fordommer mot dem i samfunnet. Må de kanskje integreres bedre?

Noen har liksom «bestemt» at eldre og pensjonister ikke skal få jobbe.

Jeg snakker heller ikke nødvendigvis om fulltidsjobb. Ikke alle eldre ønsker det. Men for de som vil jobbe, å få jobbe så mye de ønsker og å kunne få litt lønn.

Jeg lurer så veldig på hvorfor? Og hvis de søker, når eldre merkelig nok nesten aldri så langt som til et intervju.

Og hvis de insisterer på å få komme på et intervju, er det stor «fare» for at man blir oppfordret til å jobbe frivillig. «Det er det jo så stort behov for i samfunnet.»

Se på Olav Thon

Det later til å være en utbredt oppfatning at eldre og pensjonister ikke kan jobbe, men det er ikke sant. La oss se litt på verden:

Generalsekretæren i FN, António Guterres er 76 år. Jeg synes han fungerer helt flott i jobben. Han er klar og tydelig i sine uttalelser. Han reiser rundt i verden på tøffe oppdrag.

Psykiater og sexolog Håkon Aars er 81 år. Han arbeider fremdeles deltid som sexolog.

Olav Thon har nylig gått av, i en alder av 98 år.

Det er neppe vitenskapelig bevist at eldre ikke har noe i arbeidslivet å gjøre.

Vil og kan

Hvorfor skal eldre og pensjonister få jobbe? Jo, først og fremst fordi de vil og fordi de kan.

Men også av andre grunner.

«Det er ikke godt for mennesket å være alene» står det skrevet (1.Mosebok 2:18). Vi trenger ikke ta dette ut av sin kontekst, men det ligger en sannhet i dette som mange kan kjenne seg igjen i.

Selv om vi trenger å være alene, trenger vi også å være sammen med andre. Vi trenger å bruke stemmen til å snakke med andre. Vi trenger å vedlikeholde språket vårt - og da må det brukes.

Eldre er en ressurs

Man bør tenke nytt og ta imot eldre som en ressurs i arbeidslivet.

Hva med å legge til rette for at eldre kan jobbe? Hvorfor må de samles på kafé hver dag og ha quiz fordi de ikke får lov å jobbe mer?

Hvorfor lar vi verdifull arbeidskraft gå til spille og attpåtil klager over at pensjonistene koster så mye for samfunnet?

Noen må ha glemt hvor mye Norge sparer på at eldre påtar seg så mange frivillige jobber.

Noen vet ikke at pensjonister med pensjon fra stat og kommune kun får en timelønn på 224 kroner og dermed bidrar til mindre lønnsutgifter samtidig som han eller hun får bedre økonomi.

Det er ikke så vanskelig

Jeg vil oppfordre alle som søker etter arbeidskraft i Norge til å tenke nytt og kreativt rundt ansettelser.

Kanskje finnes det andre måter å jobbe på som kan få eldre og pensjonister inn i arbeidslivet. Igjen, ikke alle ønsker det, men mange ønsker det.

Kanskje kunne hjemmekontor i kombinasjon med å være fysisk på arbeidsstedet være en løsning.

Kanskje kunne arbeidsgiver legge bedre til rette ved å gi tilgang til flere pauser og mulighet for å sette seg ned av og til i løpet av den tiden man er på jobb.

Det er ikke sikkert det er så mye som skal til for å gjøre arbeidsdagen god for oss eldre.

Dersom vi får til en bedre integrering av eldre og pensjonister, tror jeg det vil være en vinn-vinn-situasjon - for den enkelte som ønsker å jobbe, og for samfunnet.

Jeg sier «Kjør debatt!»

Powered by Labrador CMS