DEBATT

Cecilie Lyngby og tante Lilly
Cecilie Lyngby og tante Lilly

– Ønsker byrådet å sulte de eldre til en tidligere død?

Byrådet satser på sykkelfelt og kjøttfri skolemat til en pris av 40 millioner. Samtidig må sykehjemmene legge ned sine kjøkken, og de eldre får mat som er utvannet og uten smak. Det er en skam!

Publisert

De siste dagene har vi lest i mediene historier om eldre som blir underernærte på sykehjemmet. Dårlig mat, hurtig mat og ferdig kokte poteter som ingen vet når ble tilberedt gjør at de mister matlysten.

Aftenposten skriver at bare sju av 15 bydeler i Oslo har ansatt klinisk ernæringsfysiolog. Selv om det er en del av kommunens egen strategi at alle skal ha minst én i hver bydel.

Skamfulle prioriteringer

Byrådet satser på sykkelfelt og kjøttfri skolemat til en pris av 40 millioner. Samtidig må sykehjemmene legge ned sine kjøkken. Alt skal gå raskt unna, med hurtige løsninger hvor maten stadig blir utvannet og uten smak. Jeg har ikke ord for hvor oppgitt jeg blir. Det er en stor skam!

Tur med tante Lilly.
Tur med tante Lilly.

I flere år har vi visst at antallet eldre vokser, og at vi må ta imot disse med åpne armer og omsorg. Hvor tror de unge i dag at velferden vi har kommer fra? Jo, det er dagens eldre som har bygget opp landet vårt slik at vi har gode velferdsordninger. Alle fortjener smakfull mat, og klarer de ikke lage den selv, skal de likevel få sunn mat proppet med vitaminer.

Det må handles raskt

Tre minutter etter jeg leste artikkel i Aftenposten sendte jeg spørsmål til byråd Robert Steen hvor jeg spurte om hva byråden vil gjøre med dette. Det må handles raskt, da det gjelder over halvparten av de som har vært eller er på sykehjem i dag.

Mest sannsynlig vil byrådens svar innebære at dette er bydelenes ansvar, men hvem sitter øverst med makten? Jo, byrådet i Oslo. De kan sette i gang tiltak, om de virkelig mener at dette må det gjøres noe med.

Her skal vi ha innsyn

I løpet av oktober tar jeg over som leder for helse- og sosial utvalget i Oslo hvor jeg kan gjennomføre høringer, slik at vi får innsyn i hva som egentlig skjer. Flere sykehjem leverer tilsynsrapporter, men under korona har tilsynsutvalgene vært lagt på is.

Det er viktig at disse besøker sykehjemmene nå og prater med beboerne. Her skal jeg til bunns, uansett hvor lang tid det tar.

Powered by Labrador CMS