DEBATT

Byrådsleder Raymond Johansen mener det er tragisk at regjeringen nylig solgte Nasjonalbiblioteket til et svensk eiendomsfirma. Men hva er forskjellen på de og å selge Deichman, spør James Stove Lorentzen.

– Raymond snakker mot bedre vitende om kommunale eiendomssalg

For noen år tilbake ba jeg om å få en oversikt over kommunale eiendomssalg utført etter at Raymond Johansen overtok. Den viser at de rødgrønne har solgt tilnærmet like mye som Høyre-byrådet gjorde.

Publisert

Raymond Johansen angriper Høyre for å ha solgts eiendom for billig, men det er bare halve historien. Han sier: «Da solgte de (Høyre-byrådet) eiendommer for 11 milliarder, som nå er verd 28 milliarder kroner».

Senere sier han: «staten og kommunen trenger bygg. Vi har mange lovpålagte oppgaver og trenger for eksempel sykehjem og skoler».

Der er vi ved kjernen av hva dette bør dreie seg om. Når det borgerlige byrådet solgte eiendommer, så var ikke dette skoler og sykehjem.

Pengene fra salg ble brukt på nytt

Tvert imot, så er det en salgsinstruks som sier at alle kommunens etater, bydeler og foretak skal høres før et salg. Hvis ingen er interessert i å overta, selges eiendommen. Det høres vel ganske fornuftig ut. Oppfølgingsspørsmålet er da om kommunen har gjort mange tilbakekjøp på salg de angrer. Spørsmålet har vært stilt og svaret var nei.

Midlene fra salg kan ikke benyttes til drift, de må brukes til nye investeringer eller nedbetaling av gjeld. De frigjorte midlene brukes derfor til for eksempel sykehjem, skoler og idrettsanlegg.

Kommunen har ikke gitt fra seg verdier på 17 milliarder som byrådslederen påstår, tvert imot så har pengene blitt omdisponert til annen eiendom, som også har økt i verdi for kommunen.

Raymond solgte like mye

For noen år tilbake ba jeg om å få en oversikt over kommunale eiendomssalg utført etter at Raymond Johansen overtok. Den viser at de rødgrønne har solgt tilnærmet like mye som Høyre-byrådet gjorde.

Som eksempel kan jeg nevne at i årene 2016-17 ble det solgt for 753 millioner i de to foregående årene. I Høyres to siste år ble det solgt for 582 millioner.

Byrådet solgte Deichman

Nylig solgte byrådet gamle Deichman. Er det noe forskjell på å selge det og Nasjonalbiblioteket? Videre skriver han: «Staten har opsjon på å kjøpe tilbake Nasjonalbiblioteket. Det håper jeg de gjør. Samtidig er det et paradoks at det er Ola Nordmann som må ta regningen for å kjøpe tilbake et bygg som egentlig tilhører fellesskapet».

Det er en merkelig uttalelse, vi har jo ikke gitt bort bygget, vi har jo tatt betalt, og kjøper vi det tilbake, så er det ikke slik at «folket» må ta regningen.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS