DEBATT

Hilde Helland og Bjørgulv Vinje Borgundvaag på bilde av Lofsrud skole.
Lykkes vi med å gjøre skolen bedre for alle, lykkes vi bedre med alt! sier Hilde Helland (H) og Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H).

– Skolen er vårt sterkeste verktøy for å motvirke knivstikking, vold og gjengproblematikk

Lofsrud skole i bydel Søndre Nordstrand har på få år hatt en snuoperasjon. De har bygget broer mellom skolen og nærmiljøet. Timeplanen er lagt om, så lærerne kan være mye tettere på elevene.

Publisert

Debatten rundt statsbudsjettet har avslørt hvordan hovedstaden systematisk tappes for ressurser. Før sommeren ble det bestemt at 600 millioner kroner ekstra hvert år skal tas fra Oslos inntekter og gis til andre kommuner.

I helgen kom enda en ørefik fra regjeringen. Hundrevis av millioner ekstra til barnevernet og de mest sårbare unge som trenger hjelp derfra – unntatt våre barn og unge – ikke en krone til Oslo denne gangen heller.

Ikke en quick fix

Høyre og Venstre velger å skjerme byens unge. Vi satser på skole, fritidskortordning, idrett og kultur. Dette kommer i tillegg til satsingen på ungdomsskoler i utsatte områder og en egen pott til Grønland med egne tiltak der.

Den brede satsingen på forebygging skal hindre barn som faller utenfor havner utpå med rus og kriminalitet.

For dessverre har Oslo hatt en markant økning av knivstikking, vold og gjengproblematikk med gjerningspersoner under 14 år. Politikere med ulik partitrøye kommer stadig med nye forslag for å «brekke ryggen på gjengene».

Det er fint, men sannheten er at dette ikke er noen quick fix. Vi skal slå hardt ned på gjengkriminalitet, det tar politiet seg av, også skal vi som kommune jobbe barnefaglig med de ungdommene som er i behov for det. Både akutt og forebyggende.

Ny behandlingsinstitusjon

Derfor foreslår Høyre og Venstre også midler til en helt ny behandlingsinstitusjon for unge mellom 12-15 år med store adferdsproblemer.

Videre styrkes Ringen akuttinstitusjon på Torshov for å sørge for permanente plasser for barn og unge som trenger det, som sliter med rus og kriminalitet. Hjelp til de unge, og beskyttelse for samfunnet.

Fordi utenforskap gir kort vei til større problemer, som rus og kriminalitet, er forebyggende tiltak så viktige.

Skolen må stille krav

En skole som stiller tydelige krav, skaper et trygt læringsmiljø og forbereder elevene på arbeidslivet, er kanskje vårt sterkeste verktøy for å motvirke at unge havner i kriminalitet og utenforskap.

Men skolen kan selvsagt ikke klare jobben alene. Skolen må få til et tett samarbeid med hjemmet, også må foreldrene engasjere seg. De fleste foreldre stiller opp, men for de sårbare unge, etterlyste oslopolitiet nylig at flere foreldre må mer på banen.

Skal vi lykkes må skolen tettere på foreldrene. Når foresatte involveres, og det bygges bro mellom skolen og nærmiljøet, kan vi få til nødvendig oppfølging av elevene.

Lofsrud-skole viser vei

Lofsrud skole i bydel Søndre Nordstrand har på få år hatt en snuoperasjon med nettopp denne oppskriften. Timeplanen er lagt om, så lærerne kan være mye tettere på.

Foreldrene ringes opp med en gang elevene ikke kommer på skolen, og hver uke gjennomføres det samtaler med elevene. Det fører til at lærerne får med seg alt som skjer i miljøet. Skolen samarbeider også tett med miljøarbeidere og politi, slik at man raskt kan stoppe en eventuell negativ utvikling.

Skolen har også et bredt tilbud til de som ikke mestrer teorifagene like godt. De selger ved, har egen frisørsalong, egen foodtruck og samarbeider med restauranten Olsen på Bryn, hvor elevene får lage mat sammen med en kokk.

Resultatene er fantastiske! Elevene trives bedre, lærer mer, og skolen har mindre uro og ordensproblemer. Når ungdom ser at skolen kan lede til konkrete jobbmuligheter, vil de være mer motiverte til å fullføre skolen.

Skolen er nøkkelen

Derfor vil Høyre og Venstre nå gi ekstra ressurser til alternative opplæringsarenaer som skal forebygge frafall i skolen og tilby tilpasset opplæring til unge i faresonen.

Det handler om å gi ungene våre de verktøyene de trenger for å lykkes, samtidig som man stiller krav til at de tar ansvar for sin egen utvikling. For det å stille krav, det er å bry seg.

En skolepolitikk som har forventninger og tydelige mål, jobber godt og tett med foreldrene, vil ikke bare ruste ungdom til fremtidige arbeid, men også gi dem en følelse av mestring og tilhørighet. Lykkes vi med å gjøre skolen bedre for alle, lykkes vi bedre med alt!

Powered by Labrador CMS