Byråd for sosiale tjenester sosialbyråd Julianne Ferskaug (V) i bystyresalen i Rådhuset Oslo rådhus  30. januar 2024. Foto: Arnsten Linstad
Sosialbyråd Julianne Ferskaug (V) påpeker at Oslo står overfor de samme utfordringene som resten av landet.

Halv milliard ekstra til barnevern, men Oslo får ingenting: – Jeg er lei av at regjeringen gang på gang ignorerer Oslo

Regjeringen gir 552 millioner ekstra til barnevern, men Oslo får ingenting av dette.

Publisert

Oslo er den eneste kommunen i landet som selv har ansvar for alle barnevernstjenester, og faller derfor ikke under det statlige barnevernet, skriver NRK.

Regjeringen styrker barnevernet med til sammen 800 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett. 552 av disse millionene går til det statlige barnevernet og kommer derfor ikke Oslo til gode.

– Uforståelig

– Jeg er lei av at regjeringen gang på gang ignorerer Oslo når de skal styrke institusjonsbarnevernet, sier sosialbyråd Julianne Ferskaug (V) til NRK.

Hun peker på at Oslo kommune står overfor de samme utfordringene som resten av landet når det gjelder prisøkninger, og at det er en økning i alvorlige voldsepisoder begått av unge under den kriminelle lavalderen.

– Sett i lys av dette er det uforståelig at regjeringen lukker øynene for hovedstadens behov for å ivareta disse barna, sier byråden til NRK.

– Blir svært krevende

Direktør i barne- og familieetaten i Oslo, Kjetil Ostling, sier også at Oslo kjenner på presset som følge av mer ungdomskriminalitet, og at de også blir truffet av at ting blir dyrere.

– Når Oslo kjenner på de samme utfordringene, men ikke får ekstra bevilgninger fra staten på lik linje med resten av landet, blir det svært krevende å gi et likeverdig tilbud til barn med en utsatt livssituasjon i Norge, sier Østling.

Kjetil Ostling er direktør i barne- og familieetaten i Oslo.

– Stortinget har gitt Oslo ansvaret for barn med behov for spesialiserte barnevernstiltak, og da har staten ansvar for å legge til rette for at vi faktisk klarer å ivareta det ansvaret, sier Ostling.

3 milliarder i frie inntekter

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) påpeker at finansieringen av barnevernet i Oslo er kommunens ansvar, og «et ansvar Oslo selv ønsker å ha».

Hun svarer at Oslo kommune ikke blir ignorert av regjeringen, og at de har fått over 3 milliarder kroner mer i frie inntekter, altså penger de kan bruke på det de vil.

– Oslo kommune står fritt til å prioritere budsjettet sitt som de selv ønsker, også til barnevern, sier hun til NRK.

Powered by Labrador CMS