DEBATT

Vi har nærmest ingen vurderinger av hva folk faktisk synes om legevaktene, sier lederen av Oslo Fpu.
Vi har nærmest ingen vurderinger av hva folk faktisk synes om legevaktene, sier lederen av Oslo Fpu.

– Legevaktene i Oslo bør tilby pasientene muligheten til å rose og rise dem

Selv om Norge er et fantastisk land, med universelle velferdsgoder, er legevaktene i Oslo en skam. Som norsk statsborger kan man være trygg på at man får den hjelpen man trenger, i hvert fall på papiret.

Publisert

Tilbudet er der, men kvaliteten på de offentlige legevaktene er langt ifra god nok. Budsjettet er enormt. Frem til 2023 er det satt av tre milliarder kroner for å bygge en ny storbylegevakt ved Aker sykehus.

Tiltaket er synlig og lett å trekke frem, men problemet er langt større enn bygget. Problemet vi innbyggere møter er servicen. Det er ikke pleierne som er selve problemet, men systemet. Å gjøre en jobb uten ros og belønning, gjør noe med selvfølelsen. En jobb uten følelsen av å gjøre en forskjell.

Ingen vurderer dem

Vi har nærmest ingen vurderinger av hva folk faktisk synes om legevaktene. Derfor mener vi i Oslo FpU at en brukerundersøkelse når man benytter seg av legevakten gjør at den kan forbedre seg. Du og jeg får det bedre. Pleierne får det bedre.

Eneste som kan fortelle oss om hva folk faktisk mener om legevakta i Oslo er Google Maps. Her får du og jeg muligheten til å rangere et sted vi har vært. Her scorer de kommunale legevaktene helt på trynet dårlig. Av fem mulige stjerner, har Oslo legevakt 2.6 og Oslo Aker legevakt 2.9.

Survival of the best service

Vi vil fremheve det vellykkede prosjektet hvor man ga elever i grunnskolen muligheten til å gi læreren en konstruktiv, anonymisert og ærlig tilbakemelding på sitt arbeid. Tilbakemeldingene ga muligheten til å belønne og rose de lærerne som stiller forberedt og som følger opp elevene sine. Samme gjelder pasientene som trenger hjelp.

En privat legevakt må kjempe med nebb og klør for å levere god kvalitet til billigst mulig pris. Ellers velger ingen denne legevakten og naboen med langt bedre kundebehandling kan levere tjenesten til enda flere – survival of the best service.

Derfor mener vi at alle kommunale legevakter i Oslo skal gi pasientene en enkel mulighet til å rose og rise. Skulle bare mangle.

Powered by Labrador CMS