Tross selvkritikk må miljøbyråd Lan Marie Berg belage seg på at Frp i morgen fremmer et mistillitsforslag mot henne i bystyret. 16. juni vil mistillitsforslaget behandles av Oslos folkevalgte.Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Lan Marie Berg tar selvkritikk. Sier hun kunne informert om milliardsprekk i vannforsyning
Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) innrømmer at hun kunne informert bystyret om milliardsprekk i ny vannforsyning tidligere. — Det er en lærdom jeg vil ta med meg, sier hun. Frp har tidligere varslet at det fremmes mistillit mot Berg i bystyret i morgen.
— I lys av hvordan saken har utviklet seg, så ser jeg at det kunne vært klokt å be om at det hadde blitt innkalt til et lukket møte der jeg kunne ha gjort utvalgets medlemmer oppmerksomme på at denne saken var under arbeid, sa miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) under et møte i bystyrets finansutvalg i ettermiddag.
— Og at den ville komme til bystyret om få uker. Det er en lærdom jeg vil ta med meg, la MDG-byråden til.
Frp har varslet mistillitsforslag mot Berg fordi partiet mener hun brøt informasjonsplikten ved å ikke informere bystyret om kostnadsoverskridelser i arbeidet med Oslos nye vannforsyning på et tidligere tidspunkt.
Annonse
20. mai ble det klart at Oslos nye reservevannløsning vil koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått.
Det er foreløpig ikke klart om Frp får med seg de øvrige partiene på mistilliten som fremmes i morgendagens bystyremøte.
Reglene for mistillitsforslag er at det fremmes i et møte, for så å behandles neste gang bystyret møtes. Etter planen skal derfor forslaget behandles i bystyret 16. juni.
Ikke flertall uten Rødt
Trolig er det Rødt som blir sittende på vippen dersom de borgerlige partiene stemmer for Frps mistillitsforslag. Byrådspartiene Ap, SV og MDG mangler tre stemmer på å ha flertall i bystyret.
For å felle en byråd kreves det rent flertall blant bystyrets 59 medlemmer.
Under møtet tirsdag ettermiddag sa Berg at det er ikke uvanlig at det oppstår utfordringer i store og små prosjekter, men at det var viktig å få saken grundig vurdert med ekstern kvalitetssikring.
— Da jeg mottok rapporten med vann- og avløpsetatens vurderinger den 17. februar, der etaten ber om at bystyret øker kostnadsrammen med mer enn 3 milliarder, var det åpenbart for meg at den beslutningen var riktig, sa Berg.
Frp advarte mot kostandssprekk i 2019
Vedtaket i bystyret i 2019 var at Oslo skal bruke 12,5 milliarder kroner på reserveløsningen fra Holsfjorden. Men da byrådets reviderte budsjettforslag kom denne uken er prislappen økt med over fem milliarder kroner.
Samlet ender da prisen for drikkevannsløsningen fra Holsfjorden på 17,7 milliarder kroner. Aldri før har Oslo kommune hatt en lignende budsjettsprekk i et byggeprosjekt.
— Tidligere erfaringer som Oslo kommune og andre offentlige organer har gjort om hvorfor deres byggeprosjekter endte med store overskridelser synes ikke hensyntatt, mente Lars Petter Solås (Frp) allerede før saken ble behandlet og vedtatt av bystyreflertallet.