Dersom Rødt sammen med de borgerlige partiene stemmer for det varslede mistillitsforslaget fra Frp i bystyret 16. juni er Lan Marie Bergs dager som miljøbyråd i Oslo over.Foto: Terje Pedersen / MDG
Kan gå mot flertall for å kaste Lan Marie Berg (MDG). Rødt skal være innstilt på å felle miljøbyråden
De borgerlige partiene har ikke bystyreflertall for å kaste Lan Marie Berg (MDG) som miljøbyråd uten stemmene fra Rødt. Nå erfarer Klassekampen at Rødts bystyregruppe er innstilt på å stemme for mistillit mot Bergs håndtering av milliardsprekken i Oslos nye vannforsyning.
Overfor Klassekampen gjentar Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud, at partiet ennå ikke har bestemt seg i mistillitssaken mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).
Avisen erfarer imidlertid at da saken ble diskutert på et møte i bystyregruppen torsdag, var det et klart flertall for å kaste Berg. Til stede var både møtende representanter og deres varaer.
Dersom Rødt sammen med de borgerlige partiene stemmer for det varslede mistillitsforslaget fra Frp i bystyret 16. juni er Bergs dager som miljøbyråd i Oslo over. Det kan ramme et rødgrønt samarbeid i bystyret.
Annonse
Rødt har siden valget i i 2015 sikret et styringsgrunnlag for Raymond Johansens Ap/SV/MDG-byråd. Samarbeidet ble fornyet etter valget i 2019, og Rødt sikrer årlig budsjettflertall for det rødgrønne byrådet.
Byrådslederen kan komme mistilliten i forkjøpet og sette hardt mot hardt i bystyret med et kabinettspørsmål: Har bystyret tillit til hele byrådet?
Dersom svaret er nei vil hele Ap/SV/MDG-byrådet gå av. Og rødgrønne samarbeidet mellom Rødt og de tre byrådspartiene Ap, SV samt MDG er over.
— Vi har ikke landet vårt standpunkt og kommer heller ikke til å gjøre det de nærmeste dagene. Jeg har bedt om innsyn i en rekke dokumenter som manglet under høringen, og vi venter fortsatt på å motta dem, skriver Rødts Eivor Evenrud i en sms til Klassekampen.
Bakgrunnen for mistillitsforslaget er at Oslos nye reservevannløsning vil koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne. Onsdag var det høring i saken.
I snart 70 år har Oslos politikere visst at byen trengte en alternativ drikkevannskilde til Maridalsvannet. Men saken ble utsatt i tiår etter tiår inntil staten i 2019 truet Oslo kommune med dagbøter på en million kroner inntil et vedtak om nytt reservevann var klart.
Opprinnelig vedtok bystyret i 2019 å bruke 12,5 milliarder kroner på en ny vannforsyning fra Holsfjorden, en fjordarm av Tyrifjorden. Men da Ap/SV/MDG-byrådet la frem sitt reviderte Oslo-budsjett for 2021 kom det frem at kostnadene nå ligger an til å bli over 5 milliarder kroner høyere enn vedtatt.
Dermed krevde opposisjonen i bystyret en høring sist onsdag der den ansvarlige byråden for prosjektet, Lan Marie Berg, redegjorde for hvorfor bystyret ikke har fått vite om milliardsprekken. I Oslos byparlamentariske system er det den ansvarlige byråden som overfor bystyret er ansvarlig for å informere om kostander.
MDGs gruppeleder Sirin Hellvin Stav mener Berg har redegjort grundig for kostnadssprekken, og omtaler mistillitsforslaget som et politisk spill.
Etter høringen onsdag sa Stav til NTB at hun mener det er «trist at mistillitsforslag misbrukes på denne måten».
— Alle som var til stede i høringen, fikk høre overbevisende redegjørelser for hvor grundig det har blitt jobbet med å sikre Oslo rent og trygt drikkevann. Kostnadsøkningen skyldes en prisøkning i markedet som man ikke kunne forutse, noe også en uavhengig kvalitetssikring bekrefter, sa Sirin Hellvin Stav.