DEBATT

Raymond Johansen (Ap) vil la serveringssteder i Oslo få selge takeaway-øl under koronapandemien
Raymond Johansen (Ap) vil la serveringssteder i Oslo få selge takeaway-øl under koronapandemien

- Raymond, ikke kast de sårbare barna under bryggeribilen

— Byrådet har mange gode og viktige tiltak for å beskytte sårbare barn i koronakrisen. Derfor blir det helt uforståelig at de vil øke tilgjengeligheten til alkohol i hjemmet med takeaway-øl.

Publisert Sist oppdatert

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil åpne for takeaway-øl som ett av få tiltak når Oslo åpnes igjen. Jeg håper Johansen og resten av byrådet er klar over hvor mange barn som har det ekstra tøft disse ukene når skoler og barnehager har vært stengt.

90.000 barn i Norge lever i hjem med foreldre som har et problematisk forhold til alkohol.

Byrådet i Oslo gjort mange gode og viktige tiltak for å beskytte sårbare barn i denne krisen. Hjertetelefoner, styrking av hjelpetjenester og mye mer. Jeg opplever det som et genuint engasjement.

— Tilgang og bruk henger sammen

Derfor blir det helt uforståelig for meg at byrådet vil øke tilgjengeligheten til alkohol i hjemmet.

Vi vet at tilgang på alkohol og bruk henger sammen, og vi vet at bruk og misbruk henger sammen. Øker det ene, øker det andre. Normalt har vi en bred enighet om en restriktiv alkoholpolitikk i Norge og i Oslo. Det gjør vi blant annet for å beskytte barna som har foreldre som strever med å begrense inntaket. Arbeiderbevegelsen har tradisjonelt stått sterkt på en restriktiv linje.

Vi er inne i den største krisen siden andre verdenskrig. Vi har dyktige mennesker som arbeider innenfor helse og omsorg i byen vår som står på døgnet rundt for å redde liv, og for å hjelpe mennesker som har det vanskelig.

— Polet har stanset hjemlevering

For meg er det et paradoks at vi redder liv i den ene enden og i den andre enden liberaliserer byrådet kommunens alkohollov, som vi vet vil få store konsekvenser for de sårbare barna i byen vår.

Vinmonopolet har stanset hjemlevering, nettopp for å sikre ansvarlig salg av alkohol. De begrunner det med utfordringer knyttet til alderskontroll, opplæring og kontrollrutiner blir fulgt opp. Tydeligvis er ikke dette et problem for det arbeiderpartiledene byrådet.

Jeg mener vi skal alle være med å finne gode tiltak for å få næringslivet på fote igjen. Men vi skal aldri benytte oss av løsninger som får triste konsekvenser for de sårbare barna.