Barn under 12 år og personer som av medisinske grunner ikke kan bære munnbind, er ikke omfattet av munnbindpåbudet i Oslos kollektivtrafikk.
Barn under 12 år og personer som av medisinske grunner ikke kan bære munnbind, er ikke omfattet av munnbindpåbudet i Oslos kollektivtrafikk.

Har ikke hjemmel til å straffe folk uten munnbind: - Det blir ikke et særskilt håndhevings-regime

Folk som ikke har munnbind i Oslos kollektivtrafikk risikerer ikke straff. Det skriver byrådet i en ny forskrift. Barn under 12 år og personer som av medisinske årsaker ikke kan bruke munnbind, er heller ikke omfattet.

Publisert

På pressekonferansen mandag kveld sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at han hadde vært i kontakt med politimesteren i Oslo om håndhevelse av munnbindpåbudet på kollektivtrafikk i hovedstaden.

Men nå foreligger byrådets egen forskrift. Der står det svart på hvitt at ingen risikerer straff dersom de bryter påbudet om munnbind på trikk, buss eller T-bane.

— Har ikke hjemmel til å sanksjonere

— Det vil ikke blir etablert et særskilt håndhevingsregime for kontroll av overholdelse av regelverket. Kommunen har heller ikke hjemmel til å sanksjonere manglende bruk av munnbind, skriver byrådet i forskriften.

Påbudet vil gjelder ikke barn under 12 år eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bære munnbind. Påbudet vil i første omgang vare i 14 dager, opplyser byrådet.

Reisende både med og uten munnbind ved Nationaltheateret stasjon tirsdag.
Reisende både med og uten munnbind ved Nationaltheateret stasjon tirsdag.

Munnbindpåbudet i Oslos kollektivtrafikk inntrådte klokken 12 tirsdag. Allerede da hadde politiet gjort det klart at det ikke ble satt inn ekstra ressurser for å håndheve kommunens påbud.

— Politiet har ikke kapasitet

— Vi skal ikke inn på trikkene for å sjekke, det har vi ikke kapasitet til. Dersom det blir meldt om store problemer opp imot dette, så får vi revurdere, men vi kommer i utgangspunktet ikke til å bruke ressurser på dette, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt til NTB tirsdag formiddag.

– Ressursbruken blir slik som det har vært tidligere. Vi bistår kommunen dersom det blir etterspurt, og vi tar hånd om ordensmessige ting og brudd på smittevernregler, sier han.

— Det er et inngripende påbud å pålegge kollektivreisende å bruke munnbind, men etter en helhetsvurdering har byrådet kommet frem til at det er nødvendig ut fra de høye smittetallene som er i Oslo nå, skriver byrådet i forskriften.

Ny uke med over 300 nysmittede i Oslo

De siste oppdaterte ukestallene for koronasmitte i Oslo viser en økning den uken vi nettopp har lagt bak oss. For andre uke på rad i høst er det registrert over 300 nysmittede i hovedstaden.

— Totalt ble 310 personer smittet i uke 38, mens det i uke 39 er registrert 312 nye smittetilfeller. Smittekilder er hovedsakelig familie, venner og på arbeidsplasser. Sykdomsbelastningen i samfunnet er lav, og kommunale helse- og omsorgstjenester melder om god kapasitet, skriver byrådet.

Powered by Labrador CMS