DEBATT

— Flere skoler i Oslo kjører nå helt på felgene. Det er ikke flere vikarer å oppdrive, skriver artikkelforfatteren.
— Flere skoler i Oslo kjører nå helt på felgene. Det er ikke flere vikarer å oppdrive, skriver artikkelforfatteren.

– La oss gjøre som danskene, ta en tidlig juleferie i osloskolen

— Skoleledere har en faktisk myndighet til å stenge skolen hvis det er uakseptable arbeidsforhold, det spørs bare om de tør.

Publisert

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) hevder at skoler og barnehager må holdes åpne fordi det nå i førjulstiden er den eneste trygge arenaen for enkelte barn.

Det argumentet er uangripelig. Vi som samfunn skal sørge for at alle barn har det trygt og godt.

— Skole er ikke friminutt for helsetjenesten

Men da lurer jeg på hva som skjer når ungene ikke er på skolen, som vanligvis altså før 08.30 og etter klokka 14.00. Det er klart skolen har en viktig rolle som støttefunksjon til barnevernet og helsetjenesten.

Men det kan ikke være sånn at skolen blir et «friminutt» for helsetjenesten eller barnevernet. Skolen er bygget rundt pedagoger, og de har ikke kompetansen til slikt arbeid.

Den dramatiske og kaotiske hverdagen barna har på skolen, nå kan umulig heller være til det beste for dem. Overarbeida, utslitte og nedbrutte lærere, som føler de ikke strekker til på jobben sin.

Rutiner og den trygge hverdagen er byttet ut med usikkerhet og unntakstilstand. Medelever og lærere som blir syke, skal gjennom karantene og massetesting.

— Lærerne er på felgen

Det er heller ikke åpenhet om at de som blir smittet er borte fra skolen, så ungene får ikke bekreftet det de tror er grunnen. Så de lever i uvisshet. Flere barn er redde for å smitte medelever og lærere.

Når det kan virke som de som har fått to vaksiner ikke har immunitet mot omikronsmitten, har ansatte i skolen heller ingen beskyttelse. Det råder også stor usikkerhet rundt sykdomsforløpet med omikron-varianten.

Hvis vi skal tro på tall fra Sør-Afrika hevdes det at elleve prosent av de innlagte er mellom 0-2 år. Og vi vet med sikkerhet at flere av barna og lærerne kommer til å bli smittet, så kaoset vil kun øke.

Flere skoler i Oslo kjører nå helt på felgene. Det er ikke flere vikarer å oppdrive. Pedagoger i grunnskolen og i barnehagen er de offentlige ansatte som blir mest utsatt for smittet.

— Gjør som danskene!

Like ofte som sykepleiere, kun slått av leger og assistenter i aktivitetsskolen og i barnehager. Det er ikke bare av smittevernhensyn skolene nå burde stenge, men av hensynet til de ansatte som jobber under helt uakseptable forhold.

Forhold som mest sannsynlig bryter med både smittevernloven og arbeidsmiljøloven. Skoleledere har en faktisk myndighet til å stenge skolen hvis det er uakseptable arbeidsforhold, det spørs bare om de tør.

Så la oss gjøre som danskene, og ta en tidlig juleferie!

Powered by Labrador CMS