Helsebyråd Robert Steen (Ap) ber oslofolk følge kommunens retningslinjer hvis de frykter de er rammet av koronaviruset.

Dette gjør du som osloborger om du tror du er koronasmittet

En guide til hva du bør gjøre om du tror du er smittet av koronaviruset.

Publisert

Koronaviruset brer sin klamme hånd over hovedstaden. Onsdag ettermiddag var det registrert 719 smittede osloborgere ifølge en oversikt fra VG. På landsbasis er tallet 2971 smittede.

Da koronaviruset er nytt, er ekspertene veldig usikre på det meste rundt viruset. Både smitteveier, symptomer og alvorlighetsgrad ved sykdommen er foreløpig uklare.

Av den grunn er det mulig at det er mange der ute som går rundt med smitte i kroppen uten å vite det.

Her er en guide til hva du bør gjøre om du tror du er smittet av viruset.

Hold deg hjemme

Det er per i dag ikke kapasitet til å teste alle med symptomer på luftveisinfeksjon, og de aller de fleste har ikke covid-19. Derfor er første rådet fra helsebyråd Robert Steen og kommunens medisinske eksperter veldig enkelt.

– Har du symptomer på luftveisinfeksjon, skal du holde deg hjemme. Ikke ring helsevesenet med mindre du er akutt syk eller jobber med pasienter, understreker Steen.

Tomme kontorer viser at de aller fleste er flinke til å holde seg hjemme.

Er du usikker på hva du skal gjøre, er det beste rådet å kontakte fastlegen. Alle som tror de kan være smittet, skal holde seg i hjemmekarantene i fjorten dager.

Hvem skal testes?

For noen grupper med forkjølelsessymptomer skal det utføres koronatest. Dette er personer i følgende grupper:

  • Personer som har behov for innleggelse på sykehus.
  • Pasienter som bor i en helseinstitusjon.
  • Personer over 65 år som har underliggende, kronisk sykdom (som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft eller høyt blodtrykk).
  • Personer som har vært i nærkontakt med en person som har bekreftet koronavirussykdom.
  • Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid som har akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller kortpustethet. De med mildere akutte luftveissymptomer som har vart over 2 døgn, må avklare behovet for testing med arbeidsgiveren.

Hører du til en av disse gruppene, må du kontakte kommunens koronatelefon på 21802182 mellom klokken 12-21 på hverdager eller mellom 13-19:30 i helgene. Vær obs på at det kan være vanskelig å komme gjennom til dette nummeret på grunn av kapasitetsproblemer

Du blir henvist til feberpoliklinikk

Hvis det etter kontakt med kommunens koronatelefon eller fastlege blir slått fast at det er nødvendig at du må møte til undersøkelse, får du henvisning til en av Oslo kommunes feberpoliklinikker. Informasjon om hvor og når du skal møte opp, får du i henvisningen.

Oslo kommune og helsebyråd Robert Steen (Ap) har i disse koronatider åpnet hele syv feberpoliklinikker for å undersøke innbyggere med mulig koronasmitte.

Det er ikke mulig å ta direkte kontakt med feberpoliklinikken. Du må ha henvisning fra fastlegen din eller via koronatelefonen.

Har du symptomer?

Hvis du har forkjølelsessymptomer, skal du holde deg hjemme til én dag etter at du har blitt frisk. Forhold deg ellers til retningslinjene nedenfor:

  • Kontakt fastlegen på telefon hvis du trenger råd eller sykemelding.
  • Ta alltid kontakt med fastlegen først for sykdom som ikke er akutt, dette gjelder både korona og annen sykdom.
  • Ikke kontakt legevakten eller ambulanse med mindre du er akutt syk.

Trenger du akutt helsehjelp?

Hvis du er akutt syk og ikke får tak i fastlegen din, ring legevakten på telefon 116117. Ikke møt opp hos legen eller legevakten uten å ringe først. Du skal kun ringe legevakten når du har behov for akutt helsehjelp.

Har du behov for helsehjelp må du som alltid ringe 113.

Det er vintersesong, og de fleste med luftveisplager har ikke risiko for koronavirus.

Hvis liv og helse er i fare, ring 113.

Kilder: Oslo kommune og Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS