Slik ser nattens rengjøring ut på trikken.

Er det trygt å reise med kollektivtrafikken nå? Hvor godt rengjøres det?

– Vi har skjerpet inn renholdet og har satt i gang med tiltak som vi aldri har hatt før, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud, i Sporveien.

Publisert

Sporveien har nå satt inn en spesialgruppe av personer for å rengjøre trikken og banen i løpet av dagen, mens rutene går.

– Vi har omgruppert alle som driver med billettkontroll og de som vanligvis jobber på servicepunktene, ca 50-60 personer. Disse har fått nye arbeidsoppgaver, sier Cato Asperud, i Sporveien.

Billettkontrollørene jobber nå i stedet med å desinfisere banen og trikken. De går rett og slett rundt i kollektivtrafikken på dagtid og tørker over og rengjør holdestenger og andre steder som det er fort gjort å komme bort i.

Går med maske og hansker

– Hovedinnsatsen av rengjøringen skjer i løpet av natten, men vi har forsterket renholdet og gjør det nå på samme måte som i resten av verden. De som desinfiserer på dagen, går rundt med beskyttelseshansker og antibac. De holder avstand til folk og trekker seg litt unna hvis noen kommer for nære, sier Asperud.

Sporveien tar etter rengjøringsmetodene fra andre land.

Også bussene har Sporveien ansvaret for å rengjøre. Men noen av busslinjene, som driftes av de private selskapene Nobina og Norgesbusser, har selskapene selv ansvaret for.

– Eldre og kronikere bør være forsiktige

Smittevernoverlege i Oslo kommune, Tore W. Steen, vil ikke anbefale noen å ikke reise med kollektivtrafikken i Oslo. Men mener noen grupper bør være forsiktigere enn andre.

– Jeg kan ikke si at kollektivtrafikken er 100 prosent trygg, og eldre og kronisk syke bør være ekstra forsiktige. Men jeg vil ikke anbefale noen å ikke reise. Jeg gjentar det viktigste: Reis på tidspunkt der du vet at det er lite trafikk, hvis du kan velge.

Smittevernoverlege Tore Steen i Oslo utelukker ikke at man kan bli smittet i kollektivtrafikken.

– På den annen side vet vi fra smitteoppsporing at de fleste har en kjent smittekilde, ofte familie eller kollega, og at de derfor neppe er smittet på trikken, bussen eller T-banen, sier smittevernoverlegen.

– Reis gjerne utenom rushtiden

Steen mener den største risikoen i kollektivtrafikken stammer fra dråpesmitte, altså smitte via hoste. – Risikoen er selvsagt større jo tettere man sitter eller står. Så hvis det er mulig, kan det være lurt å reise utenom rushtiden. Og heldigvis er det færre reisende enn vanlig nå, også i rushtiden.

Han utelukker ikke såkalt indirekte kontaktsmitte, altså at viruset smitter via stropper, stenger og stoppeknapper, men mener sjansen for dette er betydelig mindre enn ved dråpesmitte.

– Det er imidlertid en god regel å vaske eller sprite hendene også etter reise med kollektivtrafikk.

Powered by Labrador CMS