Veggismandag

Koie Ramen heter det japanske spisestedet i Osterhaus gate. Foto: Mandel & Sesam
Koie Ramen heter det japanske spisestedet i Osterhaus gate. Foto: Mandel & Sesam

Koie Ramen, en bit av Japan midt i Oslo

Japanske Koie Ramen ligger midt i tjukkeste Oslo, et steinkast fra Sentrum Scene. Omgitt av hipstersteder, kule barer og burgersjapper alle veier, er dette en god idé?

Publisert

«De har naila den japanske looken altså», sier Kristin, som er en glødende japanentusiast. Både ferieturer og bryllupsreise til soloppgangens land gjør henne til en slags autoritetsfigur på området. Jeg (Beathe) dilter etter, og er jevnt over glad i mat, asiatisk mat i særdeleshet, og gleder meg som vanlig bare til å spise.

Joda, jeg ser jo at dette minner om Asia. Lyst treverk, minimalistisk med svarte detaljer. Ryddig og rent. Skinnende blanke vinduer. Sirlig og gjennomtenkt. Her holder noen til som bryr seg om stedet sitt.

Veggismandag

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

Kom gjerne alene

Vi har hørt rykter om lange køer rundt middagstider, så vi satser på lunsj og kommer ganske snart etter åpningstid. Det sitter allerede to gjester ved hvert sitt bord og spiser. De ser likevel ikke ensomme ut, de ser faktisk påfallende avslappet ut. Dette er en type sted hvor det ikke bare føles greit å komme alene, men kanskje til og med riktig.

En kort stund etter at vi har satt oss ned, kommer en smilende servitør. Er det en japansk greie, mon tro, å klare å være akkurat passe diskret, men likevel veldig tilstede? Lavmælt, men tydelig. Vennlig, uten at det blir for mye.

Store og rause porsjoner. Foto: Mandel & Sesam
Store og rause porsjoner. Foto: Mandel & Sesam

Null problem med vegansk ramen

Ramen er enkelt forklart en fyldig kraft med nudler, og gjerne et kokt egg delt i to. Med nudlene ligger gjerne friske grønnsaker, ofte noe kjøtt, og det hele serveres rykende varmt i en dyp bolle. Det er lov å slurpe mens man spiser nudlene med pinner, mange drikker kraften helt til sist, som en kopp buljong.

Det er fire ulike ramen å velge mellom, og jeg velger en miso ramen som serveres uten kjøtt. Kristin sier hun gjerne tar en vegansk ramen, har de det? Servitøren leer ikke på et øyelokk. Selvsagt har de det. Hun forsvinner uten en lyd og vi sitter måpende tilbake. Herregud så deilig det er her, sier Kristin, og slapper synlig av i skuldrene. «Deilig å slippe å spesialbestille mat for å gjøre den vegansk».

På bordet foran oss står en beholder med servietter, spisepinner i tre og svarte suppeskjeer. Ved siden av ulike krydder og sauser. Soyasaus og to chilivarianter står ved en rar liten kvern. Det er en kvern til sesamfrø, så snedig.

Rause porsjoner i vakre boller

Vi får maten servert etter minimalt med ventetid, og selv om det nå er flere gjester i lokalet, er betjeningen selveste personifiseringen av vennlig ro. To nydelige keramikkboller med rause porsjoner står dampende foran oss, og lukter himmelsk godt.

En dampende vegansk ramen. Foto: Av Mandel & Sesam
En dampende vegansk ramen. Foto: Av Mandel & Sesam

Kristin har fått en vegansk kraft med nudler, vårløk, sopp og mais, uten egg, ettersom hun vil ha helt uten animalske ingredienser. Min er laget på base av miso og har i tillegg et perfekt kokt egg skåret i to, som både mettende og dekorativt element.

«O - holy noodle!” utbryter Kristin - dette er minst like godt som i Japan»!

Vi kommer tilbake

Porsjonene er som sagt rause, nudlene akkurat passe faste, fylden i kraften er salt-søt og perfekt og vårløken på toppen så frisk at man skulle tro den kom rett fra hagen. Og maisen. Har du noensinne tenkt at mais, det er bare skikkelig digg? Vel, det opplever man faktisk her.

Som den observante leser kanskje nå har skjønt, hadde vi en over gjennomsnittlig positiv opplevelse. Vi fikk fantastisk service, nydelig mat og noe av det beste var den vennlige stemningen som gjennomsyrer alt ved Koie. Å komme et sted hvor man umiddelbart tenker, her har jeg lyst til å gå tilbake, gjerne alene, det opplever man ikke ofte. «Gochisousama»!

Koie Ramen, praktisk:

  • Nærmeste holdeplass: Hausmanns gate
  • Toalett: Helt ok, ikke stellebord
  • Kaffe: Serverer kun te
  • Adresse: Osterhaus gate 13

Ute etter en vegetarisk lunsj. Her ligger flere veggismandager.