DEBATT

Clarion hotell The Hub og NHOs reiselivssjef Kristin Krohn Devold
Clarion hotell The Hub-eier er et av hotellene som vil merke den nye reiseskatten. NHOs reiselivssjef Kristin Krohn Devold er kritisk.

– Turistskatten gjør Oslo dyrere – og reiselivet fattigere

I Oslo alene kan en turistskatt koste hotellene og overnattingsnæringen nesten 500 millioner kroner. Det tilsvarer nesten halvparten av det hele næringslivet betaler i eiendomsskatt. Og denne byrden legges utelukkende på hotellene og overnattingene.

Publisert

8 av 10 som bor i Oslo, er fornøyd med turismen i egen by. Reiselivet skaper skatteinntekter og bidrar til liv og aktivitet på kafeer, restauranter og barer. Reiselivet er også en av byens største arbeidsgivere, med nesten 40 000 ansatte. 

Reiselivet i Oslo har ambisjoner om å vokse – vi trenger at flere kommer og besøker byen vår, for vi har mye å vise frem. Restauranter i verdensklasse, museer, konserter, teater, festivaler, parker, turstier og mye mer. Oslo tiltrekker seg turister fra hele verden og fungerer som en port til resten av landet. 

Men kanskje viktigst av alt: Oslo er det største turistmålet for nordmenn. Derfor treffer regjeringens turistskatt helt feil – den gjør ferien vår dyrere og mindre tilgjengelig.

Kan miste gjester

Med en turistskatt på fem prosent blir det dyrere for familien å besøke studenten som bor i Oslo, for vennegjengen som skal på Tons of Rock eller for ekteparet som planlegger en kveld med musikal, middag og overnatting på hotell.

I tillegg ser vi en økende trend der folk vil være turister i egen by, overnatter i sentrum og nyter byens kultur- og utelivstilbud. Når dette blir dyrere, risikerer vi å miste gjester som bidrar til å støtte opp under næringslivet og alt som gjør Oslo til en levende, spennende og rikere by. 

To av tre hotellovernattinger i Norge gjøres av nordmenn. Når regjeringen nå foreslår å øke skatten på overnattinger med opptil fem prosent, er det vi som må betale for en dyrere ferie. Samtidig slipper cruisenæringen helt unna. 

Cruisenæringen bidrar minst til verdiskapningen og betaler verken norske lønninger, arbeidsgiveravgift eller nevneverdige skatter og avgifter. Hotellene, derimot, betaler norske lønninger, skatter og avgifter, i tillegg til formueskatt og eiendomsskatt. 

Usosialt for danskene

I Oslo alene kan en turistskatt koste hotellene og overnattingsnæringen nesten 500 millioner kroner. Det tilsvarer nesten halvparten av det hele næringslivet betaler i eiendomsskatt. Og denne byrden legges utelukkende på hotellene og overnattingene. 

I København har regjeringen nylig avslått å innføre turistskatt, med argumenter som at det er usosialt for danskene som skal på ferie og skadelig for konkurranseevnen. Norge konkurrerer med andre land om turister, og en høyere kostnad ved å besøke Norge vil gjøre at flere drar til Sverige, Tyskland og Danmark.

Turistskatten løser ikke de utfordringene reiselivet står overfor. Det vi trenger er en politikk som legger til rette for vekst og bærekraft, ikke en som gjør det dyrere å feriere i Oslo og svekker vår konkurranseevne som turistdestinasjon. Hotellnæringen opererer med små marginer, men har stort potensial for vekst – det siste de trenger er en ny skatt.

Ryster hele reiselivet

Regjeringen, med Jan Christian Vestre som næringsminister, lovet å ikke innføre en skatt som næringen selv var imot. Nå har regjeringen snudd og innfører en ny skatt som ryster hele reiselivet.

Hotellnæringen opererer med resultatmarginer på under fire prosent, mens den foreslåtte turistskatten er på fem prosent – en skatt som overgår hele marginen i bransjen. Dette vil ikke bare gjøre det vanskeligere for hotellene å oppnå lønnsomhet, men også redusere konkurranseevnen.

Powered by Labrador CMS