Skeids Silje Aulie er en av Oslos mange hardtsatsende fotballtalenter.

Ny serieordning for kvinnefotballen burde vært på plass for flere år siden, mener Vålerengas J19-trener Tove Tuntland

Nå står kvinnefotball overfor en trimming og en profesjonalisering. De åtte lokale 2.divisjonene skal skaleres ned til to.

Publisert

Åtte lokale avdelinger i 2. divisjon skal bli til to landsomfattende avdelinger for toppfotball. Og for å bygge bro mellom toppfotballen og breddefotballen, oppretter Oslo fotballkrets, sammen med nabokretsene, fra neste sesong en egen 3. divisjon. Bare vinneren i 3. divisjon i Oslo i år får være med. Resten av lagene må ned i 4.divisjon.

For noen år siden gikk seriesystemet i herrefotballen gjennom en stor forandring. På nivå tre, 2. divisjon, ble alle de gamle lokale avdelingene skrotet, og vi sto igjen med to landsomfattende avdelinger. Dette ble gjort for å heve standarden i divisjonen og i norsk fotball generelt.

— Vil være bra for spillerutviklingen

Nå står kvinnefotball overfor den samme slankekuren og profesjonaliseringen. De åtte lokale 2. divisjonene skal slankes ned til to. Osloregionen er det området i lander hvor klart flest kvinner spiller voksenfotball, men det er et stort sprang for spillerne å gå fra junior til toppfotball. Klubbene VårtOslo har snakket med er enige at det nye systemet vil være til gavn for spillerutviklingen i Oslo.

— Som en følge av vedtaket på fotballtinget vil Oslo fotballkrets opprette en regional 3. divisjon fra neste sesong, sier Tore Jarl Bråteng, daglig leder i fotballkretsen.

Burde vært på plass for flere år siden

Etter seks år som trener og klubbutvikler i Frigg, startet Tove Tuntland (34) i vinter på ny jobb som trener for J19 laget til VIF. Tuntland er utelukkende positiv til at det nå dannes en spisset 2. divisjon, og mener den burde vært på plass allerede for flere år siden.

To år på rad røk Frigg ut i kvalifiseringen til 1.divisjon. Her med fjorårets trenere, fra venstre Tove Tuntland, Sofia Sørensen og Hanne Neby. I år er Tuntland i VIF-systemet.

Det er mange klubber som kjemper om opprykket i Oslo-regionen. Tuntland mener de beste 2. divisjonslagene i dag ikke er så mye dårligere enn lagene i 1. divisjon. I Frigg har hun vært med på å tape i kvalifiseringskampene for å tykke opp i 1. divisjon to år på rad. Denne sesongen er det ingen oslolag i 1. divisjon.

— En spisset 2.divisjon er et viktig steg både for spillerutvikling og for at klubbene skal tenke langsiktig i sin satsning på kvinnefotball. Det gjelder også de store lagene som har sitt lag 2 i den divisjonen, sier Tuntland.

Et mellomsteg på vei mot toppen

Hun mener også at en spisset 2. divisjon vil være godt nytt for en tenåring som vil satse på fotball. Divisjonen vil bygge bro over kvalitetsforskjellen mellom det spillerne opplever som juniorspillere og toppfotballen.

— Jeg er ikke redd for at en spisset 2. divisjon vil bli for tynn. I dagens 2. divisjon derimot, er det stor forskjell på lagene. De svakere lagene vil møte mer riktig motstand når de beste lagene blir flyttet opp. Det er ikke motiverende å tape stort hver uke. I Frigg støttet vi dette forslaget 100 prosent da det kom opp på fotballtinget, sier Tuntland.

Det har blitt mange store seiersifre i 2.- og 3. divisjon i kvinnefotballen. Her er Skeids Maren Hauge Johansen og Nordstrands keeper Vilde Ryen Henden på Nordre Åsen i 2021. Skeid vant til slutt 7-1. Alle håper at det nye seriesystemet vil gi jamnere kamper.

Rykket ned fra 1.divisjon

Sportsforeningen Grei liker å kalle seg en pionerklubb for jentesatsing i fotball. Klubben rykket ned fra 1. divisjon før årets sesong. Dermed er det i år ingen oslolag i 1. divisjon. Hovedtrener for Grei kvinner elite er Jan Aksel Odden (52).

— Den nye 2. divisjon vil uten tvil gi flere unge spillere sjansen til å få prøve seg på et høyere nivå. En spisset 2. divisjon vil være et godt sted hvor unge spillere kan utvikle seg til toppspillere. Dette var nødvendig å utvikle kvinnefotballen. Selvfølgelig er det dumt at ingen lag rykker opptil 2. divisjon i år, men sånn må det bli når det lages et nytt seriesystem, sier Odden.

Både Tuntland og Odden nevner at det er mange 15-16-åringer som spiller voksenfotball, men at disse spillerne trenger tid på å utvikle seg til toppspillere. Det nye seriesystemet vil kunne gi dem den riktige matchingen framover, mener de to.

En sesong med bare cupfinaler

Skeid er regnet som ett av topplagene i årets 3. divisjon i Oslo. For Skeid er det viktig å vinne divisjonen for å kunne konkurrere på et høyere nivå neste år. I Skeid kaller de årets sesong for en sesong bestående utelukkende av cupfinaler. Å vinne divisjonen, og å få spille i neste års interkretsserie er viktig, spesielt for spillerutviklingen i klubben.

— I mange år har skeidtalenter måtte søke ut til andre klubber for å finne riktige utviklingsmuligheter som fotballspillere etter junioralder. I neste års 3.div. vil de få en perfekt arena å utvikle seg på. Nå har vi gode lag i alle alderskladder, og det er viktig å kunne tilby talentene våre et godt A-lag hvor de kan utvikle seg videre, sier J.17-trener Kristian Berre.

Slik fungerer det nye seriesystemet

«Som en følge av Forbundstingets vedtak om omlegging av kvinner 2. divisjon, har region 5 (NFF Indre, NFF Akershus, NFF Oslo og Østfold fotballkrets) vedtatt å lage et nytt Interkretsnivå som vil ligge mellom kvinner 2. divisjon og kretsens lokale kvinner 4. divisjon. For å for til dette vil det være nødvendig med noen sesonger med overgangsordninger.», skriver Oslo fotballkrets på sin nettside.

Vinneren av årets 3.divissjon i Oslo beholder plassen i 3. divisjon. Neste år blir divisjonen kalt Kvinner 3. divisjon Interkrets. Resten rykker ned til 4. divisjon. Alle lag som rykker ned fra Kvinner 2. divisjon etter sesongen 2022, vil også få plass i Interkrets Kvinner 3. divisjon sesongen 2023.

Powered by Labrador CMS