DEBATT

De som har litt dårligere moral tyr til enda verre tiltak, som for lite øl i glasset, utvannede drinker, svarte inntekter, svarte innkjøp og utbetalinger, sier Per Øystein Herberg.
De som har litt dårligere moral tyr til enda verre tiltak, som for lite øl i glasset, utvannede drinker, svarte inntekter, svarte innkjøp og utbetalinger, sier Per Øystein Herberg.

– Griske gårdeiere ødelegger utelivsbransjen

Hvis to suspekte karer kommer inn i din butikk, og krever ti prosent av bruttoen din hver måned som beskyttelsespenger, hva ville du gjort? Personlig ville jeg uten tvil politianmeldt dem.

Publisert

Så hvorfor er det fullt lovlig for gårdeiere å kreve 10-15 prosent av bruttoen i husleiekontrakten? De lover ikke beskyttelse en gang!

Jeg ramlet over dette problemet nå nylig da jeg er på utkikk etter lokaler for et spennende utelivs-prosjekt i Oslo!

Investorer er klare, forretningsplan er klar, en kan si at dette er gjennomføring av noe som er på min «bucketliste»! Det er planlagt ned til siste detalj. OK, nesten. Gårdeieres mafialignende griskhet var ikke tatt med. Og dette gjelder altså svært mange velkjente gårdeiere som alle kjenner navnene på, da spesielt i Oslo.

Kan bli halvparten av fortjenesten

At gårdeiere skal tjene på utleie er selvsagt helt greit. Det unner jeg de.

Men å ta 10-15 prosent av bruttoen til et utested, er med på å ødelegge bransjen samt kvele steder som har lyst til å vokse. Det skifter fokuset et utested har fra å få flest mulig fornøyde kunder, til å melke kundene mest mulig.

10-15 prosent av bruttoen kan lett tilsvare over halvparten av fortjenesten til et utested!

Et konkret eksempel. Et sted jeg så på rundt Majorstuen var dyrt, men perfekt plassert. Antydningen var på tre millioner i husleie i året. Dyrt, men vi kunne klare det. Så dukket det skriftlige tilbudet opp, og underteksten fortalte at minstesummen var på drøyt tre millioner i leie pr. år. Den egentlige husleien var på ti prosent av bruttoen.

Uten å løfte en finger

Her er et lite, men enkelt regnestykke som viser hvorfor dette dreper bransjen.

Hvis du har en omsetning på 30 millioner, alle regninger er betalt og du sitter igjen med tre millioner (ti prosent) i fortjeneste, så er mange relativt fornøyd.

Men la oss nå si at du er lysten på å gjøre en enda bedre jobb. Du skaffer dobbelt så mange kunder, du blir dobbelt så populær og dobler bruttoen. Normalt ville du da med samme fortjenesteprosent på ti prosent sittet igjen med seks millioner for hardt og godt utført arbeid.

Problemet da er en variabel som heter husleie med ti prosent av bruttoen. Ti prosent av 60 millioner er seks millioner.

Husleien har nå steget med tre millioner som skal dekkes av din egen netto. Du sitter faktisk igjen med samme sum som om du jobbet halvparten så hardt og hadde halvparten av kundene. Det vil ikke lønne seg å doble bruttoen! Blir du mer populær, blir du bare fattigere og mer utslitt. Ti prosent av bruttoen tilsvarer altså 50 prosent av nettoen, som havner i lommen på gårdeieren som ikke har løftet en finger!

Ødelegger bransjen

Nå sitter det sikkert en eller annen BI-utdannet deltidsbartender der og sier at du må bare bli flinkere med nettoen.

Ja, enig. Det er det eneste som vil kunne gi en bedre fortjeneste. Fokuset må vekk fra flere kunder og kundetilfredshet.

Og da må en iverksette tiltak som ødelegger bransjen:

  • Dyrere mat og drikke.
  • Dårligere lønn til mindre flinke ansatte.
  • Færre ansatte. (Flere må jobbe hardere)
  • Billigere underholdning (Spotify i stedet for live)
  • Ikke pusse opp eller investere

Dreper bransjen

De som har litt dårligere moral tyr til enda verre tiltak, som for lite øl i glasset, utvannede drinker, svarte inntekter, svarte innkjøp og utbetalinger.

En må melke kunder, ansatte og leverandører. Når gårdeieren squeezer deg, må du squeeze alle andre. Det blir en ond spiral som peker rett nedover! Det hjelper ikke med flere kunder, du må tjene mer på de også.

Sånne husleieavtaler dreper bransjen!

Jeg har foreløpig takket nei til disse mafialignende husleieavtalene.

Men jeg har ikke gitt opp håpet om å fullføre min bucketliste. Jeg håper fortsatt på å finne noen store og fine lokaler som eies av en fornuftig gårdeier som ønsker et langsiktig godt forhold, med betingelser begge parter kan leve lenge med.

Finnes de i Oslo lenger tro?

Powered by Labrador CMS