DEBATT

Lily Bandehy holder appell for hundre mennesker foran Stortinget i en demonstrasjon til støtte for justisminister Sylvi Listhaug (Frp).
Lily Bandehy holder appell for hundre mennesker foran Stortinget i en demonstrasjon til støtte for justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

Etter hijab-brenning: – Kjære Sammia, det er ikke jeg som undertrykker deg og millioner av andre kvinner i muslimske land. Det er koransvers

Jeg har ikke brent verken skaut, sjal eller chador. Og fra ditt bilde på nett ser jeg at du bruker sjal. Jeg har brent den spesifikke hijaben som ikke har rot i verken Koranen eller i kulturen.

Publisert

Etter at jeg brant en hijab på Youngstorget første februar, skrev Sammia Naz Zaeem et innlegg i VårtOslo som begynner slik: «Kjære deg, Lily Bandehy. Du undertrykker meg og flere millioner muslimske kvinner som velger å bruke hijab!

Kjære Sammia, det er ikke jeg som undertrykker deg og millioner av kvinner i muslimske land. Det er koransvers som dette: «En sønn skal ha like mye som to døtre» Eller «Menn har autoritet over kvinner» Aksepterer du det?

Det verset som gir grunnlag for æresdrap og vold mot kvinner i muslimske land sier: «hvis de bli lydig så gjør ikke mer med saken.» Men hvis de ikke blir ikke lydige, hva da? Skal de fortsette å slå dem i hjel?

Slike vers i koranen og menn som passer på at de versene har blitt praktisert, har undertrykket deg og millioner av kvinner i over 1000 år.

Ikke den første som brenner hijab

Du utnevner deg som talerør for millioner av kvinner i muslimske land for å forsvare hijab? Hvem av dem har valgt deg? Kvinner i Afghanistan? Kvinner i Iran?

Jeg er ikke den første som brenner hijaben. I 2009 brente Sara Azmeh Rasmussen en hijab på samme sted. Iranske kvinneaktivister i verden rundt har også brent hijaber for å støtte den iranske kvinnerevolusjonen.

Tusenvis av iranske kvinner, som du sier du støtter, har også brent hijaber. De har erfart at det er en direkte sammenheng mellom hijab og kvinneundertrykkelse.

Jeg har ikke brent skaut, sjal eller chador

Jeg har ikke brent hverken skaut, sjal eller chador. Og fra ditt bilde på nett ser jeg at du bruker sjal. Jeg har brent den spesifikke hijaben som ikke har rot i verken Koranen eller i kulturen. Koranen nevner ikke hijab, bare skaut og forheng.

Millioner av muslimske kvinner har hatt hodeplagg i tusenvis av år i ulike former i ulike land. De ulike hodeplagg kunne markere at denne kvinnen tilhørte et spesifikt land, fylke eller stamme.

Men den spesifikke hijaben kom med brorskapet i Egypt i 1928. I 1979 tok Khomeini makten i Iran og tvang iranske kvinner til å bruke hijaben. Og senere tok Khomeini og brorskapets tilhengere hijaben i bruk i andre land som en felles uniform.

Hijaben som brukes i dag har slettet kulturelle særtrekk og mangfold og har blitt en uniform for islamisme. Et middel for å bevise makt. Min familie er muslimer. Jeg har ingenting imot muslimer. Jeg er mot islamisme, fordi det er en politisk ideologi.

Jeg sa at jeg brenner uniformen til islamisme og sammenlignet islamismens uniform med uniformen til maoistene og fascistene. Hvorfor ble du undertrykket av min uniformbrenning? Fra dine bilder ser jeg at du bruker skjerf. Jeg har ingenting imot det.

Når jeg brenner hijaben, så er dette grunnen:

Jeg brenner hijaben fordi jeg vil brenne det som skiller deg fra de som bruker hijab. Jeg vil brenne den fordi den deler oss inn i muslim og ikke-muslim, ærbar og ikke-ærbar, halal og haram, ren og uren, hore og madonna.

Jeg brenner hijaben fordi jeg vil brenne veggen mellom religionene. Jeg brenner hijaben fordi jeg vil se menneske som menneske og ikke som muslim, kristen eller jøde.

Jeg brenner hijaben fordi jeg vil brenne mannens makt over kvinnens kropp. Jeg brenner hijaben fordi jeg vil brenne veggen mellom kjønnene.

Jeg brenner hijaben for å støtte iranske kvinners kamp for frihet, for å støtte afghanske kvinners frihet til å gå på skole, for å si at nå er det nok med undertrykkelse i religionens navn.

Jeg er bare en oldemor med fornuft og erfaring. Det islamske regimet i Iran har moralpoliti som arresterer, torturerer og dreper kvinner som ikke har hijab eller skaut.

Powered by Labrador CMS