DEBATT

Her brenner Lily Bandehy en hijab på Youngstorget
Her brenner Lily Bandehy en hijab på Youngstorget.

- Kjære deg, Lily Bandehy. Du undertrykker meg og flere millioner muslimske kvinner som velger å bruke hijab!

På verdens hijabdag, 1. februar, brant du en hijab på Youngstorget. Om jeg kler meg annerledes av min egen vilje, blir jeg stemplet som undertrykket av deg. Er det du og ditt moralpoliti som bestemmer hvordan minoriteten skal gå kledd? Er det ikke rom for å være annerledes i Oslo?

Publisert

Jeg trodde feminismen handlet om å stå sammen og støtte hverandre uansett hvordan vi velger å kle oss. Hvis jeg ikke finner den støtten her, så finner jeg trøsten i min religion, hvor det står klart og tydelig at det ikke er noe tvang.

Dine undertrykkende påminnelser styrker i hvert fall ikke min selvfølelse og selvtillit. Jeg blir i stedet fortalt at jeg er en undertrykket kvinne som ikke kan ta mine egne valg og ikke kan stå opp for meg selv.

Ja, jeg er undertrykket! Av deg

Jeg, kvinne i Islam, vil gjerne fortelle deg dette. Jeg står sammen med veldig mange modige og sterke muslimske kvinner. De er ikke stakkarslige og undertrykte, slik du uttrykker det hele tiden.

Jeg bærer min hijab av egen, fri vilje. Dine stadige påminnelser om at jeg som muslimsk kvinne er undertrykket, gjør at jeg føler meg mer undertrykket av deg enn av muslimske menn.

Du forsøker å tvinger på oss noe som passer deg og din oppdragelse som moralpoliti.

Kvinner bør stå sammen

Jeg står skulder til skulder med mine søstre som går med eller uten hijab.

Det er trist og tragisk det som skjer fra det iranske regimet og i Afghanistan. Vi kvinner burde heller stå sammen, uansett hvordan vi velger å kle seg, enn å hakke ned på en gruppe som har valgt av egen vilje å gå med HIJAB.

Lily Bandehy Du sier at «hijaben er like mye et kulturbærende klesplagg som brunskjortene til nazistene i mellomkrigsårene». Kaller du meg en nazist?

La oss gå tilbake i historien og oppfriske kunnskapene. Nazistene pleide å brenne plagg, bøker og tidsskrifter, og etter hvert mennesker. Det er de skrittene du og enkelte andre personer har begynt å ta. Hva blir det neste steget ditt?

Misbruk av religion er feil

Jeg vil minne deg på at også kvinner i Frankrike er undertrykket når de får ikke lov til å gå med hijab av egen fri vilje.

Samtidig er jeg forbanna på misbruken av religion i egen vinning, propaganda eller politiske interesser, uansett om det er enkeltpersoner eller stater som misbruker dette.

Men det er frekt å påstå at hijab betyr undertrykking.

Verken du eller jeg skal leke moralpoliti

Norge er en fredsnasjon og her har alle rom for å leve fritt og kle seg akkurat som de vil, både med og uten hijab. Som du sikkert har lagt merke til, så finnes det muslimer som bærer hijab med stolthet, mens andre har valgt å gå uten hijab.

Det er verken du eller jeg som skal leke moralpoliti, verken for å ta av eller påtvinge noen en hijab.

Denne moralpoliti-oppførselen din burde du ha forlatt i Iran. Spar oss nordmenn for dette.

Powered by Labrador CMS