Store grupper med studenter samlet flere steder i Frognerparken mandag kveld og utover natta. Politiet var til stede, men bøtela ikke for drikking.Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Politiet skal slå ned på drikking i Oslos parker: - Ølen i parken kan bli svært dyr
— Vi kan ikke ha russetreffaktige tilstander, sier Raymond Johansen (Ap). Byrådslederen og politiet er enige om å slå ned på drikking i byens parker. 2.500 kroner er vanligvis boten for drikking på offentlig sted i Oslo.
Politiet skal slå langt hardere ned på drikking på offentlig sted i Oslo, varsler byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Også kommunen setter inn egne parkvakter.
Skjenkestopp ved midnatt og fadderuker har ført til mye alkoholkonsum i Oslos parker de siste dagene. Mandag kveld var en stor gruppe studenter samlet til full fest i Frognerparken. Slikt vil byrådslederen ha slutt på.
— Vi kan ikke ha russetreffaktige tilstander i Oslo nå. Det vi trenger er festvett, sa Johansen på en pressekonferanse tirsdag, der han minnet om at det ikke er lov til å drikke alkohol på offentlig sted.
Annonse
Tirsdag hadde Johansen et møte med politiet
— Politiet forsikret meg i dag om at de vil slå ned på dette. Den ølen du konsumerer i parken, kan bli svært dyr, advarer Raymond Johansen.
Ifølge politiet ligger normalsatsen for bøter for drikking på offentlig sted i Oslo på 2.500 kroner. Det er betydelig lavere enn andre steder i landet. I Oslos nabokommune Skedsmo er boten opp til 4.000 kroner for drikking på offentlig sted.
Da festen ebbet ut i Frognerparken natt til tirsdag dukket et nytt problem opp - forsøpling. Ifølge politiet på stedet var det store mengder søppel igjen etter studentene som hadde festet gjennom kvelden og natta:
— Festglade studenter har nå forlatt parken. Ligger igjen mye søppel detter disse. Hvem rydder opp, spurte politiets operasjonssentral på Twitter.
Mange av dem som samles til fest i parkene, er studenter som deltar på fadderuka.
Dersom dette ikke endrer seg, må fadderuka avlyses, advarer byrådsleder Raymond Johansen. Han skal nå møte rektorene ved hovedstadens høgskoler og universiteter for å diskutere saken.
Samtidig setter byrådslederen spørsmålstegn ved om den nylig innførte skjenkestoppen ved midnatt er riktig vei å gå.
— Jeg ønsker en dialog om begrensninger i skjenketider fungerer etter hensikten, sier han.
I juli og så langt i august er det registrert i alt 255 nye smittetilfeller i Oslo, ifølge Folkehelseinstituttets MSIS-statistikk. Særlig de siste to ukene har smittetallene skutt i været. Festing er en av årsakene til smittespredningen.
I tillegg er det avdekket store problemer for byens befolkning i å komme gjennom på koronatelefonen og få time til testing. Oslo kan i dag teste i underkant av 5.000 innbyggere i uken, noe som bare er det halve av det Helsedirektoratet har satt som mål.
Oslo kommune tar derfor en rekke nye grep, varslet Johansen på pressekonferansen.
Blant annet skal koronatelefonen oppbemannes, det skal bli mulig å bestille testtime på nett, og det skal opprettes flere sentre for testing.
— Jeg regner med at drop in-testene vil kunne komme på plass i løpet av noen dager, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).
Kommunen oppfordrer samtidig byens innbyggere til å fortsette med hjemmekontor og unngå bruk av kollektivtransport i størst mulig grad.
— Nå er flere tilbake fra ferie, og det har også kommet nye studenter i byen. Vi er bekymret for presset på kollektivtransporten dersom arbeidsgivere slipper opp bruken på hjemmekontor, sier samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).
Johansen håper også nasjonale myndigheter vil komme med en anbefaling om bruk av munnbind i kollektivtransporten. Men Oslo vil ikke innføre et munnbind-råd før en slik anbefaling kommer.
— Vår holdning er klar. Vi ønsker at det kommer nasjonal anbefaling om bruk av munnbind på kollektivtransporten, sier Johansen, som mener et system som sikrer at alle får tilgang til gratis munnbind, også må komme på plass.