— Vi får ikke gjort annet enn å oppfordre dem pent til å holde avstand og følge smittevernreglene. Det gjør de i liten grad, sier politiets operasjonsleder André Kråkenes.
— Vi får ikke gjort annet enn å oppfordre dem pent til å holde avstand og følge smittevernreglene. Det gjør de i liten grad, sier politiets operasjonsleder André Kråkenes.

Politiet i Oslo fortviler over ungdom som ikke vil holde avstand: Ber kommunen rydde opp i festingen

Politiet i Oslo møtes med påstander om falske nyheter når de ber festende ungdom følge smittevernreglene. – Vi kan ikke gjøre noe med det, sier politiet.

Publisert

Operasjonsleder Andre Kråkenes i Oslo politidistrikt sier til NTB at det var svært fullt i Frognerparken mandag kveld, og at svært få følger smittevernreglene. Politiet har varslet Oslo kommune og ber kommunen rydde opp.

– Vi får ikke gjort annet enn å oppfordre dem pent til å holde avstand og følge smittevernreglene. Det gjør de i liten grad, sier Kråkenes.

I tillegg til den store festen i Frognerparken, der flere var samlet i forbindelse med fadderuka, ringes politiet ned med tips om private fester med mer enn 20 personer. Kråkenes sier politiet ikke kan prioritere dette. I 1.30-tiden kunne politiets patruljer melde at det fortsatt var fest i Frognerparken, men at det så ut til å roe seg ned.

Fake news om smitte

– Vi er ikke smittevernpoliti. Det er et kommunalt ansvar å følge opp det som skjer i Frognerparken, og vi har varslet beredskapsetaten i Oslo kommune om det, men ikke fått noen tilbakemelding, sier Kråkenes.

– Hva sier folk når dere oppfordrer dem til å følge smittevernreglene?

– Vi ser at en del uttrykker at de ikke har noen tro på de der smittegreiene, at det nærmest er fake news. Det er den verste kampen helsevesenet har tror jeg: Den mot dumskapen, sier Kråkenes.

Kråkenes presiserer at det ikke er ungdommer i Frognerparken han viser til, men at påstandene om fake news falt i helgen.

Kommunen må ta grep

Beredskapsetaten opplyser til NTB at det er bymiljøetaten som har ansvaret for å følge opp, men at de heller ikke kan gjøre noe dersom folk nekter å følge smittevernreglene. Byrådsleder Raymond Johansens pressemedarbeider opplyser at byrådet vil se på saken tirsdag.

Kråkenes varsler at politiet vil stikke innom Frognerparken fra tid til annen gjennom natta, men understreker at det er kommunen som må ta ansvar og få slutt på massefestene i parkene.

Helsemyndighetene bekymret

Ved BI er alle utelivsarrangementet under fadderuka «Fadderullan» avlyst på grunn av koronapandemien. BI i Oslo stengte sin studentbar etter kun to timer mandag kveld, skriver VG.

I forrige uke opplyste Universitetet i Oslo til NTB at fadderuken vil bli gjennomført, men i mindre grupper enn vanlig.

Koronasmitte blant unge i forbindelse med fest og sosiale sammenkomster har vært et hett tema den siste uken, og i Oslo har over 40 personer blitt smittet etter en rekke fester. Både helseminister Bent Høie (H) og Folkehelseinstituttet har reagert på situasjonen.

– Festing blant unge og spesielt fadderukene som nå skal i gang på universiteter og høyskoler, er noe vi ser på med bekymring, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på fredag.

Powered by Labrador CMS