Eventyrskog i Østmarka. Foto: Steinar Saghaug

– Industriskogen i Oslomarka må stanses

Det høres kanskje forbløffende ut, men det er dessverre sant: Store deler av Oslomarka er ikke naturlig skog. Tiden er overmoden for å fornye ødelagte naturområder.

Publisert

I stedet har en stor variasjon av plante- og dyreliv for lengst blitt byttet ut med en ensartet åker av grantrær, til inntekt for noen av landets mest velstående grunneiere: Løvenskiold-slekten.

Grantrærne er plantet så tett at annet liv forsvinner. Samtidig finnes det tusenvis av arter som er klassifisert som truet eller sårbare, bare i Norge. Hver dag mister verden mellom 150 og 200 arter. Det kan vi ikke akseptere.

La grusveier få gro

Derfor foreslår Miljøpartiet De Grønne at Oslo-marka blir til et pionerområde for fornyelse til villere natur. Det innebærer å drive målrettet arbeid for å la industridriften igjen bli variert, artsrik og fleraldret skog.

At grøfter fjernes og våtmark og myr får mer plass. Da blir det mer fugler. Det kan innebære å la noen få kilometer med grusveier få gro igjen, som for eksempel Spålsveien, og la naturen overta området på ny. Kanskje ulv i Nordmarka også, ikke bare Østmarka. Små tiltak kan ha stor effekt for oss og alt annet liv som rører seg blant trærne i Oslomarka.

Lykkes vi med det, vil naturen også by på rikere opplevelser for oss.

Grunneierne må vike

De Grønne mener det er meningsløst at produksjon av trevirke skal prioriteres over natur og friluftsliv akkurat i Norges mest brukte friluftsområde.

Oslomarka dekker bare 0,4 prosent av landet vårt, men brukes til gå- og skiturer av over en million mennesker. De Grønne mener det er på høy tid å sette hensynet til artsmangfold, naturens egenverdi - og over en million friluftsglade nordmenn - over hensynet til en håndfull grunneiere.

Snarere må vi ta med oss litt ekte, sunt, bondevett. Nemlig å etterlate naturen i bedre stand til neste generasjon. Kampen for naturen er nær oss alle. Nå må vi brette opp ermene.

Powered by Labrador CMS